Moldovenii consumă de două ori mai multă sare decât norma recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumul mediu de sare în rândul populaţiei din Republica Moldova este de două ori mai mare decât norma maximă recomandată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Un adult consumă zilnic 10,8 grame de sare, în timp ce recomandarea OMS este de 5 grame/zi. Datele se conţin într-un studiu lansat de către Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, în parteneriat cu Biroul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din Moldova, transmite IPN.

Pâinea este produsul cu el mai mare aport de sare în regimul alimentar. Fiecare 100 de grame de pâine contribuie în medie cu 1,85 grame de sare. Peste jumătate din populaţie sau 55,4% consumă pâine de două-trei ori pe zi, o proporţie mai mare fiind înregistrată în rândul populaţiei de la sate. O cincime din populaţie au consumat crenvurşti şi salamuri, iar aproape o pătrime au mâncat caşcavaluri de două-patru ori pe săptămână, adăugând astfel 1,88 de grame de sare la fiecare 100 de grame de produs consumat.

Conferenţiarul universitar Galina Obreja a spus că unul dintre zece moldoveni consumă sare peste normă, iar regimul alimentar cu conţinut ridicat de sare cauzează hipertensiunea arterială, care, la rândul ei, este factorul cauzal principal al bolilor cardiovasculare, responsabile pentru mai mult de jumătate din toate decesele din ţară. Potrivit studiului, nivelul de consum de sare este mai mare în rândul bărbaţilor, raportul fiind de 11,5 grame pe zi la 10,3 grame/zi în rândul femeilor.

Guvernul Republici Moldova şi-a asumat angajamentul să reducă consumul de sare în rândul populaţiei la mai puţin de 8 grame pe zi către 2020, ceea ce reprezintă o reducere de 30 la sută. La fel şi-a propus reducerea cu 25% a hipertensiunii arteriale şi cu ¼ a mortalităţii.

Studiul a fost realizat în perioada 21 iulie-5 septembrie 2016 pe un eşantion de 1.307 de respondenţi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite