Legea voluntariatului, bună doar pe hârtie în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii implicaţi în activităţile de voluntariat ar trebui să aibă parte de anumite facilităţi
Tinerii implicaţi în activităţile de voluntariat ar trebui să aibă parte de anumite facilităţi

La patru ani de la adoptarea legii, voluntarii din Republica Moldova încă aşteaptă carnetele şi facilităţile promise de autorităţi, în timp ce oficialii nu se pot lămuri în competenţe.

Legea voluntariatului a fost aprobată de Parlament în iunie 2010. Potrivit documentului, pentru practicarea unui serviciu benevol în folosul societăţii, voluntarul ar trebui să primească un certificat, scrisori de recomandare şi un carnet, datorită căruia experienţa acumulată să fie considerată stagiu de muncă la angajare. Mai mult, la admiterea în universitate, voluntarul ar putea beneficia de facilităţi la obţinerea bursei sau la cazarea în cămin, iar experienţa sa ar înlocui practica de licenţă. Chiar dacă de implementarea legii sunt responsabile mai multe instituţii (Ministerul Tineretului, cel al Muncii şi cel al Educaţiei, Biroul Naţional de Statistică), după patru ani, voluntarii din Moldova rămân cu ochii în soare. „Nu s-a realizat nimic: niciun tânăr nu are carnet, nu există un contract oficial, recunoscut şi pus în evidenţa Biroului Naţional de Statistică, nu s-a creat agenţia pentru certificarea organizaţiilor care oferă servicii de voluntariat“, enumeră Alex Petrov, secretarul general al Consiliului Naţional al Tineretului din Moldova.

Mulţi responsabili, lipsă de cooperare

Luni, Comisia parlamentară cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media a decis să revadă situaţia din domeniu. În cadrul audierilor, viceministrul Tineretului, Sergiu Stanciu, a explicat că nu este de competenţa ministerului său să formeze agenţia sau comisia ce ar certifica organizaţiile de voluntariat. „Mai multe instituţii sunt responsabile de acest proces, nu ţine doar de noi. Când s-a elaborat legea, nu s-a ţinut cont de acest detaliu, iar acum, după ce am depistat carenţele, încercăm să le îndepărtăm“, ne-a declarat Stanciu. Oficialul a prezentat la şedinţă modelul carnetului de voluntar, elaborat de curând, care va fi eliberat gratuit, odată ce această structură va fi instituită, precizând că „dacă vor fi cheltuieli prea mari, ar putea fi stabilită o sumă simbolică pentru recuperarea acestora“.

De cealaltă parte, reprezentanţii societăţii civile cred că Ministerul Muncii ar trebui să se ocupe de acest proces, întrucât voluntariatul se practică la toate vârstele, iar Biroul de Statistică urmează să numere câţi voluntari sunt în ţară, câte carnete şi contracte vor fi eliberate etc. „Autorităţile sunt receptive, dar nu comunică între ele. Bunăoară, Ministerul Educaţiei a menţionat că astăzi studentul poate echivala 150 de ore de voluntariat cu cinci credite de învăţământ, dar cine duce evidenţa orelor, cine verifică dacă activitatea e legată de procesul de studii şi nu de sădirea copacilor, spre exemplu?“, se întreabă Alex Petrov.

„Ar putea trece câţiva ani de la implementare“

În cadrul audierilor publice s-a decis ca, peste o săptămână, responsabilii de la Ministerul Tineretului şi Sportului să prezinte un plan concret de implementare a legii. „Noi ne-am îndeplinit sarcinile, dar trebuie să găsim instituţia responsabilă de crearea comisiei. Suntem deschişi să preluăm funcţia şi cred că în două săptămâni decizia va fi luată, după care va fi emis un ordin de formare a structurii şi se va trece la implementare“, a concluzionat Sergiu Stanciu, fără a numi un termen fix.

„Legea nu are efect retroactiv. Până va fi creat cadrul de implementare ar putea trece câţiva ani, iar miile de voluntari care activează acum nu-şi vor putea atesta experienţa. Singura soluţie e ca organizaţiile societăţii civile să încheie contracte de voluntariat cu beneficiarii lor şi să le utilizeze pe intern“, încheie secretarul general al Consiliului Naţional al Tineretului, Alex Petrov.

Universităţile acceptă documentele ONG-urilor

Ministerul Educaţiei susţine că a elaborat toate regulamentele necesare implementării legii. Astfel, experienţa confirmată prin carnetul sau certificatul de voluntariat este recunoscută drept stagiu de practică şi se oferă anual cinci credite pentru 150 de ore de voluntariat. Atunci când doi candidaţi au aceeaşi medie, activitatea de voluntariat constituie un avantaj. „În lipsa carnetelor, universităţile din ţară acceptă documentele interne ale ONG-urilor cu care are stabilite acorduri. Important e ca activitatea voluntarului să fie legată de domeniul pe care-l studiază. O experienţă de succes există la Universitatea «Alecu Russo» din Bălţi. Sper ca problema lipsei certificatelor să fie soluţionată în timpul apropiat“, ne-a spus Galina Gavriliţă, consultant principal în Direcţia analiză, monitorizare şi evaluare a politicilor din cadrul ministerului.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite