Invenţiile de ultimă oră ale moldovenilor: alge marine, acid hyaluronic, motor pentru încălzirea apei pompată din fântână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inventatorii din Republica Moldova susţin că pot contribui la reducerea consumului de energie electrică şi la dezvoltarea biotehnologiei în agricultură, industria alimentară şi cosmetologie.

Inventatori, oameni creativi şi instituţii din domeniul inovării şi ştiinţei şi-au prezentat ieri noutăţile la expoziţia „InfoInvent” de la Moldexpo. Participanţii propun lucrări tehnico-ştiinţifice, soiuri şi seminţe de plante, design industrial, lucrări realizate în lemn natural, produse cosmetice inovative, servicii şi produse inovative şi creaţiile tinerilor inventatori.

Homeopatie şi alge marine moldoveneşti

Femeile de la Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic din Chişinău au găsit formula moldovenească a acidului hyaluronic. Acidul hyaluronic este extras din creasta de cocoş şi se foloseşte pentru reducerea ridurilor la femei, dar şi pentru bărbaţi. Produsul este homeopatic şi costă 100 de lei.

În Orient, algele marine au început să fie consumate cu mii de ani în urmă. Cât ar părea de straniu, dar şi ţara noastră se pot obţine aceste produse bogate în minerale şi antioxidanţi. Trei femei din cadrul Academiei de Ştiinţe extrag alge biologic active din solul Republicii Moldova. „Noi extragem cinci tipuri de alge, printre care spirulina comestibilă, care se găseşte în farmacii. Algele pot fi folosite pentru creşterea plantelor, epurarea apei. Biotehnologia este în stadiu începător”, spune Alina Trofim, doctor în biologie.

Lucrări din lemn exotic

În cadrul evenimentului, şi-au expus lucrările creative şi meşterii populari Victor Pelin şi Mihai Apostol. Victor Pelin este cunoscut publicului din ţara noastră prin lucrările confecţionate din lemn natural de frasin, tei, cireş şi stejar. „Confecţionez la comandă suport pentru sticle de vin şi diverse lucrări artistice. Elaborez trofee de lemn pentru diferite festivaluri şi jubileuri corporative”, ne explică meşterul Pelin prezentându-ne lucrările.

image

Mihai Apostol este un tânăr din Chişinău, care a îndrăgit prelucrarea lemnului de la tatăl său. Lucrează cu lemn natural specific ţării noastre (nuc, frasin, tei), dar şi cu lemn exotic (măslin, padauk, managon, wenge).

image

Apostol implementează o tehnică mai puţin obişnuită pentru ţara noastră. „Metoda reprezintă o combinaţie dintre creativitate şi matematică. E vorba despre foarte multe calcule. Eu am preluat din SUA. La noi nu cunosc pe cineva să o practice, deoarece e foarte dificilă. Lucrarea „Hora fetelor” a fost executată timp de o lună, cuprinde 3117 piese din lemn de frasin, nuc, wenge şi padauk”, spune cu multă modestie Mihai Apostol.

Lucrări tehnico-ştiinţifice

Tinerii inventatori susţin că apa caldă este mai bine asimilată de plante, iar pentru încălzirea apei menajere au creat un motor special cu răcire-încălzire. Studentul de la Colegiul Tehnic-Agricol Alexandru Sârbu a elaborat două motoare, unul cu patru pistoane şi altul cu două pistoane, care pompează apa din fântână şi o încălzeşte concomitent. „La răcirea motorului apa se încălzeşte. Consumul de energie electrică este foarte mic, dar randamentul înalt. Acest tip de motor este folosit pe larg în SUA. La noi abia se testează”, explică Alexandru, originar din oraşul Soroca.

image

Fraţii Igor şi Roman Răilean din satul Stăuceni au venit la expoziţie cu un „Generator de hidrogen”, care este o sursă de combustibil ecologic, iar gazul nu poluează atmosfera aşa cum o face gazul obişnuit. Acest sistem poate fi folosit la topirea şi sudarea metalelor, încălzirea camerei.

Iurie Marusic, student la Universitatea Tehnică a Republicii Moldova, a creat avionul fără pilot. Avionul este dotat cu cameră foto şi video. „Lucrarea mea este capabilă să execute misiuni complexe, de la elaborarea hărţilor până la operaţiuni de salvare. Încă este la etapa de testare. E similar cu o dronă, doar că are nevoie de o pistă de decolare”, precizează Iurie.

La târg mai puteţi găsi produse de panificaţie inspirate din sărbătorile ortodoxe, pâine artizanală, accesorii hand-made, dulceaţă, pomuşoare şi vin de casă.

image

Evenimentul se încheie sâmbătă, 28 noiembrie 2015. 65 de instituţii din domeniul invenţiei şi inventatori particulari participă la târgul inventatorilor de la Chişinău

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite