Iepurii de câmp şi păsările acvatice nu vor fi vânate în 2015-2016 în Republica Moldova. Vânătorii nu sunt de acord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se  interzice vânatul iepurilor şi a păsărilor acvatice pe întreg sezonul de vânătoare 2015-2016. FOTO Arhivă Adevărul
Se  interzice vânatul iepurilor şi a păsărilor acvatice pe întreg sezonul de vânătoare 2015-2016. FOTO Arhivă Adevărul

Ministerul Mediului a hotărât că vânarea păsărilor acvatice şi a iepurilor de câmp rămâne interzisă în sezonul de vânătoare 2015-2016, chiar dacă vânătorii din Republica Moldova au solicitat revizuirea acestei hotărâri, aprobată la 12 august, 2015.

Reprezentanţii Societăţii Vânătorilor şi Pescarilor din Republica Moldova (SVPM) consideră că Hotărârea prin care se interzice vânătoarea la păsările acvatice nu are temei serios, iar argumentele Ministerului Mediului ar fi inventate şi nu ar corespunde realităţii. Astfel, ei au solicitat din nou în timpul unei mese rotunde ca vânătoarea la unele păsări acvatice precum ar fi raţa mare, raţa mică, raţa cârâietoare, raţa pestriţă, raţa cu cap castaniu, raţa lingurar, lişiţă, gâscă de vară, gâscă de semănătură, gârliţă mare să fie deschisă în timpul migraţiei, adică de la 15 octombrie până la 27 decembrie. Totodată ei sunt de acord ca să fie interzisă vânătoarea la păsările acvatice în raza de 500 de metri de la râurile Prut, Nistru, în bazinele acvatice Costeşti-Stânca şi lacul Deleu, iar fiecare vânător să poată vâna cel mult cinci păsări pe zi.

Aceste revendicări nu pot fi îndeplinite spune ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, deoarece datele prezentate de Institutul de Zoologie prezintă o descreştere dramatică a acestor specii de păsări începând din anul 2010. „În anul 2010 erau 7.065 de gâşte care sunt incluse în Cartea Roşie. În anul 2015 numărul lor este de de 20 de ori mai puţin, adică 410. De asemenea, în anul 2010 erau 85 de mii de raţe şi lişiţe, acum au rămas 19 mii. Există câţiva oameni în Republica Moldova care pot să deosebească la ochiul liber o raţă sau o gâscă inclusă în Cartea Roşie de alta care poate fi împuşcată”, a spus Munteanu.

Situaţia din 2007 se poate repeta

Reprezentanţii SVPM sunt nemulţumiţi şi de interzicerea vânătoarei la iepurele de câmp. „Dacă vânarea iepurelui de câmp va fi interzisă, se va extinde braconajul şi va creşte numărul de prădători. O situaţie similară a fost creată în anul 2007, când a fost închisă vânătoarea la iepuri de către fostul prim-ministru, Zinaida Greceanîi. Astfel, dacă în toamna anului 2007, în ajunul interzicerii vânătorii la iepurele de câmp efectivul lui era în medie de 115.000-120.000, în 2008 acesta s-a redus la 70.000 din cauza extinderii braconajului şi creşterea numărului de răpitori”, precizează Oleg Ciocoi, preşedintele Consiliului Republican SVPM.

Această solicitare, de asemenea nu poate fi îndeplinită, deoarece, potrivit legislaţiei, densitatea optimă pentru iepuri este de 160.200 de exemplare. „Dispute de genul că iepuri de câmp erau în primăvară 73.000 şi în toamnă o să fie 110.000-120.000 nu ţin. Chiar dacă o să fie 110.000 de exemplare, oricum o să fie mai puţin decât este scris în lege”, a precizat Valeriu Munteanu.

Braconajul e în scădere, dar legea trebuie înăsprită

În anul 2014 membrii Inspectoratului Ecologic de Stat şi ai subdiviziunilor sale au efectuat 1.600 de raiduri antibraconaj cu întocmirea a 580 procese verbale şi aplicarea unor amenzi în sumă totală de 250 de mii de lei, cu ridicarea a 69 de arme de vânătoare, a precizat Daniel Zugravu, reprezentant al Inspectoratului Ecologic de Stat. Tot el a spus că de la începutul anului 2015 au fost întocmite 200 de procese verbale pentru persoanele care au fost depistate că practicau ilegal vânatul sau pescuitul, iar amenzile însumează 75 de mii de lei. Astfel, Zugravu a solicitat înăsprirea legii privind practicarea braconajului.

Tudor Cozari, doctor habilitat în biologie şi profesor universitar consideră că Hotărârea cu privire la efectuarea vânătorii în sezonul de vânătoare 2015 – 2016 este corectă. „La ora actuală noi am dublat numărul de specii care intră în Cartea Roşie a Republicii Moldova. În această Carte Roşie, la ora actuală, sunt adăugate şase specii noi de anseriforme, adică de lebede, gâşte, raţe şi altele. Consider că decizia care s-a luat este una corectă”, a spus Cozari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite