Faliment cu cântec la Soroca. Fondatorul fabricii de mezeluri a murit, iar fiul acestuia a plecat din ţară, lăsând compania plină de datorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De o saptămână, angajaşii fabricii de mezeluri din Soroca încearcă să intre pe teritoriul companiei unde încă sunt angajaţi FOTO Observatorul de Nord
De o saptămână, angajaşii fabricii de mezeluri din Soroca încearcă să intre pe teritoriul companiei unde încă sunt angajaţi FOTO Observatorul de Nord

Angajaţii companiei de prelucrare a cărnii Soro-Meteor-Com nu şi-au mai primit salariile de patru luni. Atât muncitorii, cât şi creditorii cer în instanţă plata restanţelor. E puţin probabil că-şi vor vedea banii: proprietarul a decedat, fiul şi soţia acestuia au plecat din ţară, lăsând compania plină de datorii

Compania Soro-Meteor-Com din Soroca, a treia ca mărime pe piaţa producătorilor de mezeluri, e în prag de faliment, după ce proprietarul a decedat.

Angajaţi nu şi-au primit salariile de patru luni şi nici nu sunt lăsaţi să intre pe teritoriul întreprinderii. Pentru a-şi recupera restanţele, care au ajuns la peste 200.000 de lei, oamenii au depus o plângere la Procuratură şi la Inspectoratul Teritorial al Muncii Drochia. Pretenţii financiare în instanţă au şi băncile, şi furnizorii de materie primă.

Timp de-o săptămână, angajaţii au protestat la poarta întreprinderii din Soroca. Ei nu au fost lăsaţi să intre pe teritoriul companiei, pentru banca a pus sechestru pe bunurile firmei.

„Am cerut să ni se plătească cel puţin pentru două luni. N-am primit niciun raspuns. Am rămas fără sursă de existenţă şi nici nu ne putem angaja în altă parte, pentru că nu ne putem lua carnetele de muncă“, a spus Maria, o angajată a companiei, la unul dintre proteste.

Pe lângă faptul că au rămas fără serviciu, oamenii nu pot să se înregistreze ca şomeri la Inspectoratul Teritorial al Muncii.

Sechestru pe bunurile companiei

Plângerea care a ajuns pe masa procurorilor este semnată de peste 50 de persoane din cei 97 de angajaţi. „Aceştia susţin că nu li se permite să intre pe teritoriul companiei. La ora actuală, una dintre bănci a pus sechestru pe bunurile întreprinderii, încercând să-şi întoarcă banii împrumutaţi. Acum urmează să fie pornită procedura de insolvabilitate, pentru ca ulterior banca să-şi poată recupera banii“, susţine Sergiu Cebotari, procuror-şef al raionului Soroca.

„Acum tot ce le rămâne angajaţilor este să dea în judecată compania care nu le-a achitat salariile. Banca, la rândul ei, va porni procedura de insolvabilitate, ce-i va permite returnarea datoriei“, menţionează şi Alexandru Vovc, de la Inspectoratul Teritorial al Muncii Drochia.

Fiul risipitor

Singura persoană cu funcţie de conducere în cadrul întreprinderii este contabilul-şef, Liuba Morari. Aceasta a avut tot timpul telefonul deconectat.

Potrivit lui Anatoli Triteak, preşedintele Asociaţiei importatorilor de carne din ţară, Soro-Meteor-Com era a treia companie ca mărime de pe piaţă. „Proprietarul era Iacob Kon, un evreu, care avea un investitor din Israel. Era o companie care producea mezeluri gustoase şi foarte solicitate“, susţine Triteak.

„Din păcate, fondatorul companiei de prelucrare a carnei a decedat. Ionas, fiul evreiului, a contractat mai multe credite, pe care nu reuşea să le achite. Investitorul israelian, cu care lucra tatăl său, şi-a luat banii şi a plecat“, explică preşedintele Asociaţiei importatorilor de carne.

Firma are datorii la bănci, furnizori de marfă şi alţi parteneri. Anatoli Triteak, preşedintele Asociaţiei importatorilor de carne

„Firma are datorii la bănci, furnizori de marfă şi alţi parteneri. S-au adresat în repetate rânduri şi la noi să le oferim anumite credite, dar nu am răspuns pozitiv. Acum cinci luni, Ionas a fugit peste Ocean, împreună cu  unchiul său. Soţia lui Iacob a plecat şi ea în Israel“, spune cu tristeţe Triteak.

Datorie recunoscută în instanţă

Compania de prelucrare a cărnii din Soroca a pierdut în martie procesul de judecată cu firma ucraineană Walnut Trading LTD, cu privire la încasarea datoriei. Astfel, Soro-Meteor-Com este nevoită să întoarcă firmei 2,5 milioane de euro cu titlu de datorie, 82.031 de euro cu titlu de dobândă, sau echivalentul în monedă naţională la momentul executării hotărârii, şi 570.051 de lei şi 33 de bani dobândă pentru întârziere. Firma străină va încasa de la compania moldovenească taxa de stat de 50.000 de lei. De asemenea, producătorul autohton se obligă să achite cheltuielile pentru judecată, de 12.000 de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite