Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui şi Serviciul Vamal sunt la coada topului privind deschiderea instituţiilor publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerele sunt mai ppuţin deschise FOTO Tudor Iovu
Ministerele sunt mai ppuţin deschise FOTO Tudor Iovu

Ministerul Sănătăţii deschide topul celor mai  deschise autorităţi publice centrale, cu 112 seturi de date publicate pe portalul unic al datelor guvernamentale cu caracter public – www.date.gov.md. Ministerul Sănătăţii este urmat de Ministerul Afacerilor Interne (cu 90 seturi de date), Biroul Naţional de Statistică (86), Ministerul Economiei (50) şi Ministerul Educaţiei (31).

Clasamentul a fost efectuat de către Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectului „Guvernare deschisă pentru o societate informată şi activă“, transmite IPN.

Studiul a vizat 41 de instituţii publice. Rezultatele au fost prezentate în cadrul unei conferinţe de presă. Autorul studiului, Dumitru Lazur, a comunicat că alte opt ministere şi instituţii publice au publicat între 11 şi 19 de seturi de date, iar 23 de instituţii – între două şi nouă seturi. Cinci autorităţi administrative centrale nu au publicat niciun set de date până astăzi pe portalul www.date.gov.md. Acestea sunt Agenţia Medicamentului, Centrul de Acreditare în domeniul Evaluării Conformităţii Produselor, Centrul Naţional de Sănătate Publică, Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui şi Serviciul Vamal.

Dumitru Lazur a menţionat că portalul date.gov.md nu a reuşit să devină un ghişeu unic al datelor deschise deţinute de instituţiile guvernamentale. Majoritatea ministerelor şi autorităţilor administrative centrale continuă să publice seturile de date deschise pe propriile pagini web. De asemenea, informaţiile de pe date.gov.md sunt rareori folosite de jurnalişti şi reprezentanţii societăţii civile în scrierea articolelor, studiilor etc., fiind considerate de 44% din respondenţi puţin utile sau inutile în abordarea subiectelor de interes public.

Autorul a recomandat să fie identificate criterii clare de stabilire a spectrului complet de date guvernamentale care trebuie deschise de fiecare instituţie în parte, iar coordonatorii de date guvernamentale deschise să fie instruiţi privind tehnicile şi criteriile de colectare, sistematizare şi publicare a seturilor de date.

Directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, a declarat că accesul la informaţie este o problemă pentru Republica Moldova, chiar dacă există legislaţie adecvată. În cazul în care datele guvernamentale ar fi publicate, jurnaliştii ar putea face materiale bune şi investigaţii.

Directorul programului „Buna Guvernare“ în cadrul Fundaţiei Soros-Moldova, Olga Crivoliubic, a declarat că topul a fost realizat în baza unui raport care a evaluat procesul de deschidere a datelor guvernamentale cu caracter public în anul 2012, în contextul implementării Planului de acţiuni pentru o Guvernare Deschisă, inclusiv a gradului de accesibilitate şi utilitate a acestora pentru societatea civilă şi mass-media.

Proiectul „Guvernare deschisă pentru o societate informată şi activă“ este implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT, în perioada martie 2013 –martie 2014, cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova, în cadrul Programului Buna Guvernare.

Portalul www.date.gov.md a fost creat în 2011 pentru asigurarea transparenţei procesului decizional şi participării cetăţenilor la actul de guvernare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite