Cele mai bune teatre din Chişinău: de la clasic la absurd

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai bune teatre din Chişinău. Teatrele din capitala Republicii Moldova se bucură de faimă şi peste hotarele ţării. FOTO Arhivă Adevărul
Cele mai bune teatre din Chişinău. Teatrele din capitala Republicii Moldova se bucură de faimă şi peste hotarele ţării. FOTO Arhivă Adevărul

După anii ’90, dramaturgia a renăscut în Republica Moldova, iar cele mai bune teatre din Chişinău sunt apreciate la nivel european pentru calitatea spectacolelor montate. În Republica Moldova există în orice moment al stagiunii un spectacol care merită văzut, astfel că o listă cu cele mai bune teatre din Chişinău nu poate fi decât folositoare.

Cele mai bune teatre din Chişinău: Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”


Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău

teatrul eminescu

Bazele actualului Teatru Naţional au fost puse încă în anul 1920. Astăzi, director general este Petru Hadârcă, artist de factură comică cu un simţ al umorului molipsitor. Director artistic este regizorul Alexandru Cozub, al cărui ultim spectacol pus în scenă, „Familia Tot”, a umplut sălile. Din trupa de teatru fac parte actori cu nume grele în domeniu: Ninela Caranfil, Vitalie Rusu sau Emil Gaju, dar şi actori tineri care au adus un suflu proaspăt scenei. Mihaela Strâmbeanu este poate una dintre cele mai cunoscute artiste de teatru de la noi. Cu o alură de femeie fatală, cu păr lung şi negru, Mihaela aduce la viaţă o amantă ispititoare în spectacolul „Iosif şi amanta sa” (jucat pe scena Teatrului Eugene Ionesco), dar în acelaşi timp reuşeşte să fie puştoaica ingenuă şi zglobie din „Amorul dănţuie şi feste joacă”. În aceste zile la Teatrul „Mihai Eminescu” puteţi vedea comediile „Panică la Grand Hotel”, „Amorul dănţuie şi feste joacă” sau piesa polonezului Slawomir Mrozek „În largul mării”.

Cele mai bune teatre din Chişinău: Teatrul „Eugene Ionesco”

vurtcarau

Petru Vutcărău, directorul artistic al teatrului „Eugene Ionesco”

Este cel mai cosmopolit, avangardist şi îndrăzneţ teatru de la noi, întrecut poate doar de şi mai ciudatul Teatru „Spălătorie”. Spectacolele de la Eugene Ionesco reprezintă o explozie de culoare şi specii ale genului dramatic. Director general este dramaturgul şi jurnalistul Val Butnaru, iar poziţia de director artistic este ocupată de talentatul Petru Vutcărău, considerat unul dintre cei mai buni actori şi regizori de la noi. Absolvent al Şcolii de Teatru de la Moscova „Boris Şciukin”, Vutcărău a revoluţionat mişcarea scenică din ţară prin viziunile sale inedite. Se spune că este mai cunoscut în Japonia şi Paris decât acasă. Un artist de calibrul lui nu putea avea o altă parteneră de viaţă decât tot o actriţă. Ala Menşicov este soţia lui Petru Vutcărău şi un artist remarcabil. Este catalogată ca fiind o actriţă „tehnică”, iar spectatorii au afirmat la un moment dat că rolul Reginei Elisabeta pe care l-a jucat în spectacolul cu acelaşi nume, nu i-a lăsat să doarmă liniştiţi câteva nopţi. Lansat în anul 2013 spectacolul „Caruselul erotic”, jucat la Ionesco a fost revelaţia teatrului de la Chişinău. Costumele diafane, coregrafiile senzuale, muzica live şi poveştile de dragoste deocheate au atras mulţi spectatori. Printre piesele foarte bune pe care le puteţi vedea şi în acest weekend se află drama„Oscar şi tanti Roz”, monospectacolul „Ultima noapte la Madrid” sau „Şefele”.

Cele mai bune teatre din Chişinău: Teatrul Studio „Geneza-Art”

Secvenţă din spectacolul „Urşii panda” de la teatrul „Geneza-Art”

geneza-art

Pus pe picioare de o familie de artişti şi anume familia Burlacu, teatrul studio Geneza-Art este deosebit prin spectacolele sensibile şi profunde pe care le pune în scenă. Daniela Burlaca este actriţa-cheie a acestui teatru. Blondă, cu ochi albaştri şi buze mari, Daniela poate juca cu uşurinţă o bătrânică ce abia se mişcă, o tânără voluptoasă sau o ţărăncuţă ce mănâncă seminţe fără să se mai oprească, ne referim aici la rolul Saftei din celebrul spectacol „Chiriţa în provincie”. Cea mai recentă piesă montată la „Genera-Art„ este cea a dramaturgului Eugene Ionesco „Scaunele”. O poveste despre viaţă şi moarte, existenţa umană, durere şi dragoste. Printre spectacolele ce s-au bucurat de success şi pe care vi le recomandăm sunt „Floare Albastră”, „Iată femeia pe care o iubesc”, „Cântecul Lebedei” sau „Frumoasa călătorie a urşilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt”. Intrigant titlu, nu-i aşa?

Cele mai bune teatre din Chişinău: Teatrul „Luceafărul”

Spectacolul „Testamentul” de Gheorghe Urschi pe scena teatrului ”Luceafărul”

teatrul luceafarul

Teatrul Republican „Luceafărul” ia naştere la Chişinău în anul 1960. Astăzi repertoriul teatrului se axează pe o dramaturgie clasică, universală, contemporană cunoscută. Boris Focşa este directorul artistic alm scenei de la „Luceafărul”. În teatru montează scriitorul, actorul şi regizorul Gheorghe Urschi, care se înscrie în repertoriu cu montările “Testamentul” şi “Testamentul II”, comedii de casă de un succes ireproşabil la public. De asemenea, repertoriul se îmbogăţeşte cu spectacole pentru copii: “Crăiasa zăpezior”, “Prinţesa şi porcarul”, “Principesa Ivona”, “Cenuşăreasa”. Paulina Zavtoni, Nina Doni sau Stela Focşa sunt câteva nume sonore ale scenei teatrale de la Chişinău.

Cele mai bune teatre din Chişinău: Teatrul „Spălătorie”

Teatrul „Spălătorie” abordează teme socio-politice

cele mai bune teatre din chisinau teatrul spalatorie

Este cel mai îndrăzneţ teatru de la Chişinău, uneori incomod, alteori imposibil de vizitat. Fondat de dramaturgul Nicoleta Esinencu, spectacolele de aici nu sunt pentru toată lumea. Trupa abordează teme socio-politice precum recunoaşterea şi mărturisirea homosexualităţii, deportările sau sistemul de educaţie din R.Moldova. La „Spălătorie” se poate înjura, se poate striga, se poate face orice. Nu de puţine ori publicul a părăsit sala de spectacol, dar cu toate acestea teatrul cunoaşte o continuă ascensiune, căpătând faimă şi în România. Printre actorii care colaborează cu teatrul se află Veaceslav Sambriş, Doriana Talmazan sau Irina Vacarciuc, iar spectacolele pe care le puteţi vedea sunt „Dragă Moldova, putem să ne pupăm puţin de tot?”, „American Dream”, „Ficţiune”, „Clear History”. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite