FOTO Cărţi noi şi muzică pe vinil la Salonul Internaţional de Carte din Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cărţi noi, dicţionare, muzică pe discuri de vinil şi lectură în aer liber - acestea au fost principalele atracţii la Salonul Internaţional de Carte consacrat poetului Alexe Rău din cadrul Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova.

Ediţia a XXIV-a Salonului Internaţional de Carte a cuprins expoziţii de artă, cenacluri literare, lansări de carte, conferinţe, mese rotunde, proiecţii de film documentar, muzică pe viniluri, ateliere pe diverse tematici şi donaţii de carte pentru bibliotecile din satele şi raioanele ţării. 

Vizitatorii au posibilitatea să înveţe cum se face acasă o restaurare de carte veche la atelierul de biblioterapie. Nostalgicii după muzica de altădată pot asculta genul de muzică preferat pe vinil. Biblioteca Naţională deţine aproximativ 26.000 exemplare de vinil cu muzică pop, rock, folk, romanţă, blues, clasică, jazz, estradă şi floclor. 

Donaţii de cărţi în limbi străine

Cititorii îşi pot cumpăra cărţi dintre cele 8000 de titluri propuse de către 200 edituri din 15 ţări ale lumii. La ediţia din acest an, ţara oaspete este Italia, care a venit cu o donaţie de carte pentru Biblioteca Naţională, cu muzică italiană şi cu o prezentare despre cultura şi civilizaţia Italiei. 

Salonul Internaţional de Carte se desfăşoară pe trei linii principale: expoziţia cu vânzare a cărţilor şi producţiei editoriale, jurizarea şi stabilirea celor mai reuşite cărţi editate în ultimul an şi suită de acţiuni de popularizare şi valorificare a cărţilor expuse, ne informează Raisa Melnic, director programe culturale din cadrul Bibliotecii Naţionale. 

Totuşi, vizitatorii nu pot cumpăra orice carte. La standurile editurilor din China, Rusia, Turcia, Spania, Cehia, Ucraina, Franţa, SUA şi Germania cărţile pot fi doar admirate, deoarece cărţile vor fi donate bibliotecilor naţioanle prin misiunile diplomatice care le reprezintă în Republica Moldova.

Cărţi la preţuri minime

Colecţiile de cărţi expuse spre vânzare aparţin editurilor din Republica Moldova, Rusia şi România. Editura Junimea din oraşul Iaşi a venit la târg cu cărţi pentru cititorii iubitori de critică şi istorie literară, dar şi pentru cei pasionaţi de creaţia lui Mihai Eminescu şi Eugen Ionescu. Cea mai ieftină carte costă 40 lei, iar cea mai scumpă este de 800 lei. Reprezentanţii editurii Junimea ne spun că pentru ei contează mai mult dialogul şi relaţiile care reuşesc să le stabilească cu instituţiile de învăţământ, biblioteci, autori şi distribuitori de carte din Republica Moldova. 

Editura SRI Chinmoy din Rusia propune cărţi la preţuri de 20-30 lei pentru pasionaţii de yoga, meditaţie, terapii naturiste şi practici spirituale. Dintre editurile Republcii Moldova, la târg a venit editura Ştiinţa, care este cunoscută pentru dicţionarele şcolare de sinonime, antonime, neologisme etc, un astfel de dicţionar necesar elevilor costă între 27-84 lei. Toată opera lui Bogdan Petriceicu Haşdeu în 16 volume costă 1500 de lei. Pentru cei mici este colecţia Lumea Animală şi Lumea Vegetală, câte patru volume pentru fiecare, care costă 180 lei pentru o carte.

Cărţi pentru toată lumea

Elevii de liceu pot găsi la târg teste de logică la preţul de 10 lei şi toată gama de manuale la un preţul aproximativ de 60 de lei, aceasta fiind propunerea editurii Civitas din Chişinău. Părinţii copiilor preşcolari le pot cumpără cărţi interactive, cu ghicitori şi proverbe la preţul de doar 35 de lei editate de Epigraf. Cartea Chişinăul din inima noastră de istoricul Iurie Colesnic costă 500 de lei.

Editura Litera are cea mai bogată colecţie de cărţi pentru femei, bărbaţi, copii şi enciclopedii medicale. Cititorii pot găsi cu 800 lei „Anatomia omului”, iar un „DEX medical” în 16 volume costă 1369 de lei. „DEX-ul Universal al limbii române” costă 800 de lei. Colecţia „Lira” de romane preferate mai mult de femei costă 35 de lei, iar cărţile detective preferate de bărbaţi costă 32 de lei. Cărţile de autori contemporani şi moderni costă 54 de lei. O carte cu jucării pentru copiii de grădiniţă costă 54 de lei. 

... şi alte cărţi

Studenţii şi specialiştii din domeniul tehnicii, matematicii li ştiinţelor umanistice găsesc cărţi la editura Tehnica-Info. Aici, elemente de matematică pentru elevii de liceu costă 20 de lei. Cartea „Cocoşul s-a întorsc acasă” despre stilistică şi fonetică costă 5 lei. Cea mai recentă producţie editorială editată în limba rusă este cartea „Psihologia investigaţiei jurnalistice” la un preţ de 100 de lei, autor Vladimir Bria. 

De la Bucureşti şi Bacău au venit editurile Vinea şi Vicovia. Cei de la Bacău au adus cărţi istorice şi ortodoxe care le vând la un preţ de 30-80 de lei. La Vinea se găsesc cărţi de poezii ale autorilor din România şi Republica Moldova, cu preţuri între 50 şi 150 de lei. 

Educational Centre din Chişinău propune cărţi în limbi străine precum engleza, germana, italiana, franceza şi spaniola. Toate sunt editate în Marea Britanie. Cele mai întrebate cărţi sunt în engleză şi germană. Un DEX cu termeni medicinali româna-englez costă 5000 lei, care este şi cea mai scumpă carte din cadrul salonului de carte. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite