„Săraci“ cu conturi grase la bănci primeau pomană de la stat. S-au huzurit din bani publici în timp ce adevăraţii sărmani au îngheţat în case

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1.300 de ieşeni, beneficiari ai ajutorului de încălzire, au fost prinşi de inspectorii Curţii de Conturi cu economii la bănci mai mari de 3.000 de lei şi sunt obligaţi să returneze banii încasaţi ilegal

Descoperirea a fost făcută în urmă cu două luni, când inspectorii de la Curtea de Conturi au confruntat baza de date a Direcţiei de Asistenţă Comunitară Iaşi cu cea de la Fisc. Controlul a vizat ultimii trei ani, iar în cazul a 1.300 de beneficiari există suspiciunea că au la păstrare sume de peste 3.000 de lei, lucru care duce la anularea ajutorului de la stat. Cu toate acestea, ei s-au lăcomit la pomana statului şi au primit în perioada noiembrie-martie, cât este considerat sezonul rece, sume cuprinse între 15 lei şi 200 de lei pe lună.

Cu nereguli a fost găsită şi Angelica Ciubotaru, care lunar a primit câte 150 de lei sprijin de la stat. A fost înştiinţată că trebuie să dea banii înapoi, lucru care a nemulţumit-o. „Banii nici măcar nu erau ai mei, erau ai părinţilor. Nu am de unde să le înapoiez suma. Dar nici măcar nu ştiam de această condiţie, că nu ai voie cu depozite la bănci, trebuiau să ne informeze”, spune revoltată Angelica Ciubotaru. 

Au declarat pe propria răspundere că nu au bani la bănci

Reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Comunitară Iaşi spun însă că beneficiarii ar fi trebuit să ştie de această condiţie pentru că atunci când se înscriu pentru ajutorul de încălzire declară pe propria răspundere că nu au conturi în bănci mai mari de 3.000 de lei. Toţi cei asupra cărora planează suspiciunea că au primit bani ilegal au fost chemaţi la sediul Direcţiei de Asistenţă Comunitară Iaşi.

„Încă nu avem un prejudiciu stabilit. Deocamdată suntem în etapa de confirmare sau infirmare a acestor suspiciuni. După aceea vom emite dispoziţia de rcuperare a sumelor respective”, spune Luminiţa Munteanu, directorul Direcţiei de Asistenţă Comunitară Iaşi.  

În fiecare iarnă, 10.000 de familii din Iaşi primesc ajutor de încălzire

La un calcul simplu reiese că suma maximă de care ar fi putut beneficia pe nedrept un ieşean şi pe care ar trebui să o returneze se ridică la 3.000 de lei. Cele mai frecvente explicaţii oferite de beneficiarii care au încasat ilegal ajutorul sunt că banii nu le aparţin sau că nu ştiau de această condiţie.

„Banii erau ai unei surori. Trăiesc dintr-un salariu de 800 de lei, am doi copii la facultate şi nu am cum să îi returnez. Dar cei şi mai bătrâni ce vor face?! Poate au bani strânşi pentru zile negre. Vor să le dăm banii de înmormântare”, spune un alt beneficiar. În fiecare iarnă, 10.000 de familii primesc ajutor de încălzire de la stat. 

Vă mai recomandăm:

Odiseea unui tun pe bani publici. Justiţia admite, după 28 de termene, că baronul Nichita nu poate justifica 500.000 de euro cheltuiţi cu firme de casă în 2007

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite