Zece ani de parteneriat strategic între România şi R. Moldova. Bucureştiul a transmis un mesaj critic Chişinăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La zece ani de la semnarea parteneriatului strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, Ministerul de Externe de la Bucureşti a adresat luni, 27 aprilie, mai multe critici autorităţilor de la Chişinău.

„Marcarea a 10 ani de la semnarea Parteneriatului Strategic nu reprezintă doar un prilej de satisfacţie, ci ar fi trebuit să reprezinte şi o oportunitate de a privi cu responsabilitate şi pragmatism spre viitor, astfel încât, prin eforturi reînnoite, să menţinem şi să consolidăm parcursul european al Republicii Moldova. Din păcate, situaţia politică actuală de la Chişinău nu încurajează o asemenea abordare. Evoluţiile recente de la Chişinău nu atestă continuarea sau realizarea unor reforme durabile în direcţia avansării agendei europene şi nu conferă garanţia unui parcurs european pentru Republica Moldova. În aceste condiţii, dezvoltarea Parteneriatului Strategic bilateral nu se poate realiza la adevăratul său potenţial, pe măsura voinţei şi capacităţii României”, se spune într-un comunicat de presă al MAE din România.

În document este menţionat că „sprijinul României, inclusiv financiar, va fi pe mai departe strict condiţionat de continuarea reformelor esenţiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova şi avansarea parcursului său european”. 

„În acelaşi timp, România va continua să urmărească cu prioritate interesele cetăţenilor din Republica Moldova, aşa cum a acţionat deja, inclusiv în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19”, menţionează reprezentanţii MAE.

MAE a trecut în revistă şi reuşitele din cei zece ani de parteneriat strategic.

„Intrarea în vigoare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi a Acordului de liber schimb aprofundat şi cuprinzător, România fiind primul stat UE care l-a ratificat; liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană pentru cetăţenii Republicii Moldova; parcurgerea unor etape importante în modernizarea instituţiilor şi profesionalizarea administraţiei publice în acord cu standardele europene; creşterea schimburilor economice şi accesului produselor Republicii Moldova pe pieţele statelor Uniunii Europene, în primul rând, în România; multiplicarea oportunităţilor deschise studenţilor, oamenilor de cultură şi ştiinţă, precum şi conectarea acestora la spaţiul de educaţie, cultură şi ştiinţă european; operaţionalizarea Acordului bilateral privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova; implementarea Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă acordată de România Republicii Moldova, în cuantum de 150 de milioane de euro; construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău. Totodată, trebuie menţionată contribuţia proiectelor de cooperare bilaterală derulate de România în Republica Moldova la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale tuturor cetăţenilor Republicii Moldova (finanţarea renovării a peste 1100 de grădiniţe; donaţia a 196 de microbuze şcolare pentru instituţii de învăţământ; burse de studii; programe de pregătire pentru profesori; tabere de vară pentru elevi şi profesori; renovarea de edificii culturale; operaţionalizarea SMURD pe teritoriul R. Moldova; programe de colaborare, schimburi de experienţă şi bune practici la nivelul tuturor instituţiilor administraţiei publice centrale ş.a.”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite