VIDEO „Noi suntem poporul”. Cum s-a desfăşurat „adunarea naţională” a PDM şi care e „a patra cale” propusă de Vlad Plahotniuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Democrat din Moldova (PDM), condus de către controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, a organizat duminică, 21 octombrie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, o amplă manifestaţie intitulată „Adunarea Naţională PDM - Pentru Moldova”. Mii de oameni s-au adunat în centrul Capitalei pentru a asculta discursurile liderilor formaţiunii, în contextul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019.

Conducerea PDM a lăudat activitatea Guvernului şi a majorităţii parlamentare pe durata celor 2,5 ani în care PDM se află la guvernare, subliniind că niciun partid nu a avut rezultate mai bune şi niciodată anterior nu ar fi existat o înţelere mai efecientă între Parlament şi Guvern, decât în perioada PDM. 

Totodată, reprezentanţii PDM nu au ezitat să lanseze critici la adresa opoziţiei, precizând că Maia Sandu şi Andrei Năstase i-ar ataca nejustificat şi că aceştia au influenţat votul opoziţiei parlamentare care a dus la faptul că integrărea europeană ca vector de dezvoltare al ţării nu a fost inclusă în Constituţie.

Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a declarat că timp de 27 de ani au existat „trei direcţii în care politicienii au încercat să-i ducă pe moldoveni”, iar democraţii propun a patra cale.

„Una este calea proeuropeană, alta este calea euroasiatică, cea de-a treia este cale unirii cu România. Fiecare dintre aceste trei direcţii a avut, de-a lungul timpului, o anumită susţinere. Moldovenii fiind mereu ademeniţi cu povestea că problemel lor se vor rezolva de undeva din afara ţării. Prea mult Moldova a aşteptat ca cineva să-i construiasca viitorul din exterior”, a afirmat preşedintele PDM.

Potrivit lui, moldovenii „sunt gata şi deja sunt dornici să-şi făurească viitorul cu propriile mâini”. 

„Pentru aceasta au nevoie de politicieni care să muncească mai mult pentru ţară, care să le ofere stabilitate, siguranţă şi încredere în ziua de mâine. De aceea, ne-am adunat azi aici pentru a merge pe o nouă cale, pe a patra cale, pe care nimeni nu a avut curajul să pornească până acum. Este vorba de calea pro-Moldova, pentru Moldova, calea duce spre moldoveni, spre rezolvarea problemelor concrete ale oamenilor, ale nostre, ale tuturor”, a subliniar Plahotniuc.

În opinia sa, „acest concept pro-Moldova va reprezenta doctrina de stat, de care am dus lipsă de la independenţă încoace”. 

Preşedintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, a vorbit şi el despre unele influenţe din exteriorul ţării, cauze de faptul că „ne-am considerat uneori slabi şi neputincioşi ca popor”.

„Trebuia să recunoaştem că, uneori, din lipsa noastră de voinţă, de caracter şi de încredere a justificat o astfel de atitudine. Însă acum suntem altfel. Uitaţi-vă la ceea ce a realizat această ţară cu această guvernare în ultimii trei ani de zile. Este cu adevărat o doză de optimism şi încredere de care Moldova avea nevoie foarte mult. Noi moldovenii putem face lucruri bune, măreţe, putem avea succes în pofida tuturor pedicilor (...) PDM a condus ţara exact aşa cum e nevoie - cu o mână fermă, cu mintea limpede şi cu sufletul la oameni. PDM schimbă Moldova în bine, pentru că el însuşi s-a schimbat în bine”, a menţionat Candu.

Speakerul a subliniat că „integrarea europeană se face aici, acasă, crescând nivelul de trai al oamenilor Moldovei şi făcând instituţiile noastre mai eficiente”.

„Niciun partid nu a făcut mai multe pentru vectorul european al R.Moldova mai mult decât a făcut PDM. Angajamentul nostru pro-european este foarte clar şi faptele vorbesc de la sine. Însă nu este la fel cu adversarii noştri politici”, a accentuat Candu.

Şeful Legislativului a vorbit şi despre votul din Parlament privind introducerea integării europene ca vector de dezvoltare al ţării, afirmând că opoziţia a trădat electoratul.

„Săptămâna asta am pus la vot înscrierea vectorului european în Constituţia ţării. A fost un moment foarte important, dar şi un test de sinceritate mai ales pentru cei care se declară proeuropeni. Iar cei din opoziţie au picat ruşinos acest test. Când a fost vorba de un vot pentru Europa, de dreapta din Parlament, Sfătuită de Maia şi Năstase a stat alături de socialişti. Au transformat cele 12 steluţe de pe steagul UE, în steluţe roşii ale socialiştilor”, a spus Candu.

Potrivit organizatorilor evenimentului, în PMAN s-ar fi adunat circa 100 de mii de oameni. Poliţia încă nu a oferit o cifră privind numărul manifestanţilor.

Într-o conferinţă de presă, lidera PAS, Maia Sandu, a afirmat că PDM va aduce cu forţa oamenii la miting pentru a crea iluzia puterii. „Cei care sunt puternici nu trebuie să intimideze, să şantajeze profesori, medici, pentru a-i aduce cu forţa la manifestaţie. Doar nişte laşi aduc oamenii cu forţa pentru a le spune în continuare minciuni”, a declarat lidera PAS.

Solicitat de IPN, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, a spus că acuzaţiile PAS că PDM-ul ar intimida şi presa angajaţii publici să participe la manifestaţia de duminică sunt lipsite de temei.

„Nu am o explicaţie de ce PAS ar susţine un asemenea lucru. Probabil cei care au făcut această declaraţie apelau la asemenea practici când guvernau”, a spus Vitalie Gamurari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite