VIDEO Igor Dodon, acuzat de trădare de ţără. PDM cere demisia preşedintelui şi anunţarea alegerilor prezidenţiale noi, odată cu cele parlamentare anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Vicepreşedintele PDM Andrian Candu l-a acuzat pe Igor Dodon de trădare de patrie pentru că le-a propus democraţilor federalizarea R.Moldova. Democratul l-a îndemnat pe preşedintele ţării să-şi dea demisia. Candu a declarat că PDM va pleda pentru alegeri prezidenţiale noi, odată cu cele parlamentare anticipate. Potrivit lui Candu, alegerile ar trebui să aibă loc în toamna acestui an.

Andrian Candu a organizat sâmbătă, 8 iunie, o conferinţă de presă în contextul anunţului că Parlamentul se va convoca în şedinţă, deşi termenul respectiv a expirat, potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale care a stabilit că termenul limită de formare a unei majorităţi parlamentare este 7 iunie.

Andrian Candu a afirmat că decizia de a convoca şedinţa Parlamentului este ilegală şi este o tentativă de uzurpare a puterii de stat. Totodată, el susţine că decizia „este o răzbunare împtriva PDM pentru că nu au fost acceptate condiţiile PSRM” de formare a unei alianţe.

Candu a dezvăluit detalii de la negocierile dintre PSRM şi PDM. Potrivit lui, în după-amiaza zilei de vineri, 7 iunie, Igor Dodon a venit la sediul PDM pentru a avea o întrevedere cu Vlad Plahotniuc, căruia i-a pus pe masă un set de condiţii pentru ca PSRM să accepte alianţa cu PDM.

Andrian Candu a menţionat că Dodon a propus federalizarea ţării, interzicerea unionismului, schimbarea Constituţiei ca preşedintele ţării să fie ales de Parlament, dar următorul preşedinte să fie ales din partea PSRM de acel Parlament.

Igor Dodon a propus ca documentul cu aceste condiţii să fie semnat în prezenţa amabsadorului rus la Chişinău. Democraţii au publicat un material video de la întrevederea dintre Dodon şi Plahotniuc.

În plus, Dodon ar fi cerut mai multe ministere din viitorul Guvern: Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Ministerul de Externe, ministrul reintegrării ţării, Ministerul de Finanţe, trecerea SIS în subordinea Preşedinţiei etc.

Candu spune că aceste condiţii ar fi venit la solicitarea vicepremierului rus Dmitrii Kozak.

Candu a adăugat că, dacă Igor Dodon va spune că documentul respectiv cu setul de propuneri către PDM este unul fals, atunci democraţii sunt gata să prezinte probe (cel mai probabil video), că Dodon într-adevăr a propus acest document la negocierile cu PDM.

Candu susţine că, după ce documentul respectiv nu a avut succes la negocierile cu PDM, Dodon l-ar fi propus celor din ACUM. Din acest motiv, potrivit lui Candu, ACUM şi PSRM au acceptat formarea unei alianţe şi convocarea şedinţei parlamentului, deşi termenul a expirat.

Dodon s-a întâlnit în taină cu Plahotniuc şi i-a propus acestuia federalizarea ţării. PDM, dezvăluiri despre negocierile cu PSRM

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite