Valeriu Munteanu: Guvernul este nefuncţional şi prezintă semne vădite ale unui Guvern intrat în demisie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Vicepreşedintele PL Valeriu Munteanu consideră că după demisia celor şase miniştri din Guvernul Filip, Republica Moldova s-a pomenit într-o situaţie fără precedent în Europa, iar Cabinetul de Miniştri, de fapt, este intrat în demisie.

„Astăzi cu mandate active sunt doar şapte membri (Filip, Armaşu, Jizdan, Babuc, Sturza, Vlah şi Duca), ceilalţi au fost demişi deja prin decrete prezidenţiale, actele administrative fiind opozabile tuturor, iar alţi membri ai Guvernului nu au fost numiţi, deşi demersuri în acest sens s-au făcut de către prim-ministru”, a declarat Valeriu Munteanu pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Muntenu, suntem în situaţia fără precedent de la independenţă încoace, când Guvernul are acum doar jumătate din membrii săi. 

„Altfel spus, Guvernul fiind o instituţie colegială, unde votul fiecărui membru este egal, acest organ este nefuncţional şi prezintă semne vădite ale unui Guvern intrat în demisie”, a precizat liberalul.

Vicepreşedintele PL susţine că Curtea Constituţională „va deschide din nou calea numirii miniştrilor, fără semnătura lui Dodon”, după ce un grup de deputaţi a sesizat CC ca urmare a refuzului lui Igor Dodon se a numi în funcţii miniştrii.

„Sunt absolut sigur că Înalta Curte trebuie să se expună neapărat şi asupra aspectelor ce ţin de validitatea jumătăţii de Guvern existente, altfel, acest semi Guverm va purta stigmatul invalidităţii pe toată perioada de activitate şi respectiv acest lucru se va percuta asupra autenticităţii deciziilor asumate de executiv”, a concluzionat Valeriu Munteanu.

Un grup de deputaţi din Comisia juridică, numiri şi imunităţi a depus joi, 28 decembrie, o sesizare la Curtea Constituţională (CC) a Republicii Moldova, după ce Igor Dodon a refuzat în mod repetat numirea noilor membri ai Guvernului. Deputatul PDM Sergiu Sîrbu a precizat că a solicitat Curţii ca sesizarea să fie analizată în regim de urgenţă, în aşa mod ca până la 7 ianuarie 2018 să „avem deja un Guvern absolut funcţional”.

Igor Dodon a respins joi, 28 decembrie, şi pentru a doua oară candidaturile Guvernului la funcţiile de miniştri. Potrivit şefului statului, „Majoritatea candidaţilor propuşi au demonstrat inconsecvenţă, lipsă de profesionalism şi oportunism regretabil în funcţiile şi activităţile desfăşurate anterior”.

În aceste condiţii, Parlamentul Republicii Moldova s-a adresat Curţii Constituţionale pentru a identifica o soluţie, deoarece noii miniştri nu pot fi numiţi în funcţie fără ca preşedintele ţării să semneze un decret în acest sens.

Amintim că după ce a semnat joi, 21 decembrie, decretul de demitere din funcţii a şase miniştri din Guvernul Filip la propunerea Executivului, Igor Dodon a refuzat să numească în funcţii noile candidaturi propuse de către prim-ministru. Preşedintele şi-a motivat decizia prin faptul că aceştia au probleme de integritate.

Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunţat marţi, 19 decembrie, despre iniţierea remanierilor în Guvernul de la Chişinău. Democratul a precizat că se doreşte formarea unei echipe de tehnocraţi în Executiv. 

Potrivit preşedintelui PDM, şapte nume noi se vor regăsi în Cabinetul de Miniştri, printre cele mai sonore fiind ex-premierul Iurie Leancă, fostul prim-ministru Chiril Gaburici şi fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Alexandru Tănase.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite