UE a lansat un proiect pentru evaluarea administraţiei publice din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană a lansat proiectul SIGMA pentru evaluarea administraţiei publice din Republica Moldova, astăzi, 23 septembrie.

Prim-ministrul, Valeriu Streleţ a menţionat că evaluarea administraţiei publice din Republica Moldova, prin programul SIGMA este, de fapt, o radiografie completă a administraţiei publice prin prisma principiilor de bună guvernare la nivelul Uniunii Europene. Proiectul vine în momentul în care Guvernul creează premisele pentru demararea plenară a reformei multidimensionale a administraţiei publice, fără de care aparatul de stat ar putea intra într-un colaps sistemic ireversibil. „Reforma administraţiei publice este una din restanţele majore în implementarea Acordului de Asociere cu UE în perioada 2014-2015. Suntem în ingrata situaţie când funcţia publică nu este nici atractivă şi nici motivantă pentru profesioniştii buni şi integri”. 

Primul pas în crearea premiselor pentru abordarea complexă şi într-un mod sistemic a reformei administraţiei publice a fost instituirea Consiliului naţional pentru reforma administraţiei publice. „Consiliul este o platformă de nivel înalt pentru luarea deciziilor privind direcţiile strategice ale reformei administraţiei publice. Acesta va asigura un proces integrat de planificare strategică, de implementare şi monitorizare a politicilor Guvernului în domeniul reformei administraţiei publice, atât la nivel central, cât şi la nivel local”, a declarat Valeriu Streleţ.

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a subliniat că reforma administraţiei publice este un moment important şi fundamental pentru Republica Moldova în procesul de integrare în Uniunea Europeană. „Am dori să încurajăm instituţiile publice din Republica Moldova, implicate în acest proces al cooperării cu echipa de experţi SIGMA şi Guvernul Republicii Moldova, să promoveze reforma administraţiei publice pentru o guvernare mai echitabilă şi transparentă în ţară”.

SIGMA este un program de asistenţă pentru consolidarea administrării şi managementului instituţiilor publice. Fiind o iniţiativă comună a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi a Uniunii Europene, finanţată de către UE. La eveniment a fost şi şeful SIGMA, Karen Hill. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite