Transnistria vrea un acord economic cu UE şi unul politic cu Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transnistria vrea doar un acord economic din Acordul de Asociere semnat între Republica Moldova şi Uniunea Europeană şi, în acelaşi timp, să continue colaborarea politică cu Rusia.

Cornel Ciurea expert politic la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale(IDIS) Viitorul a precizat în cadrul unei conferinţe de presă că situaţia din Transnistria complică relaţia dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană deoarece Transnistria vrea să negocieze separat un acord cu UE şi oficialii europeni susţin că transnistrenii trebuie să vorbească cu politicienii de la Chişinău pentru a soluţiona această problemă.

Expertul IDIS a menţionat că trebuie creat un nou cadru de discuţii pentru a rezolva această problemă până în ianuarie 2016, în intervalul rămas de întârziere instituţională a Acordului de Asociere, adăugând că nu există în prezent un răspuns la întrebarea “Cum includem Transnistria în Acordul de Asociere?”.

Potrivit lui Cornel Ciurea, percepţia transnistrenilor despre integrarea europeană nu este atât de negativă pe cât ne-am aştepta. Expertul a explicat că “rezultatele evenimentelor din teritoriu indică că oamenii vor un acord mai mult economic cu Uniunea Europeană şi nu un acord politic. Percepţia oamenilor este afectată şi de ce se întâmplă în Ucraina, de zvonurile alimentate privind sărăcia statelor care fac parte din Uniunea Europeană şi de mistificarea şi mitologizarea care se produce în mod natural din frică”. Acesta a mai adăugat că există şi o temere faţă de unirea Republicii Moldova cu România, explicabilă la rândul ei prin declaraţiile unioniste ale unor politicieni români şi prin tensiunile din Ucraina care ridică problema statalităţii pe agenda poporului.  

Integrarea europeană stagnează

Integrarea europeană nu este o prioritate pentru partidele politice implicate în campania parlamentară deoarece tema europeană nu este profitabilă electoral. Cornel Ciurea a precizat că deşi partidele au consimţit să facă campanii de informare pro-UE acest lucru nu s-a realizat şi în prezent este prea târziu pentru actorii politici să-şi mai asume o astfel de identitate care să atragă şi votanţii cu incetitudini în privinţa Uniunii Europene. Expertul a nuanţat că pentru societatea civilă integrarea europeană rămâne o miză chiar dacă pentru partidele politice priorităţile se schimbă în funcţie de alegeri, negocieri şi schimbări de guvernare. În opinia sa, alegerile parlamentare din 30 noiembrie sunt foarte importante pentru continuarea parcursului european al Republicii Moldova chiar dacă a scăzut susţinerea populară pentru ideea europeană.”Avem un singur partid care îsi asumă această temă de campanie, dar nu este suficient pentru a spori constiinţa europeană în Republica Moldova” a mai adăugat expertul.

Cornel Ciurea a precizat că IDIS a desfăsurat campania “Moldova, Europa” prin care a urmărit creşterea gradului de constientizare a procesului de integrare europeană.  Acesta a susţinut că “raioanele din nord au reacţionat destul de agresiv la această campanie recentă chiar dacă au fost organizate evenimente, expoziţii de caricaturi şi discuţii libere cu cetăţenii. Zonele Comrat şi Balţi au avut o reacţie similară, dar explicabilă prin blocajul economic iniţiat de Rusia chiar in timpul campaniei IDIS. Majoritatea oamenilor din aceste zone erau nemulţumiţi de acest blocaj pe care îl puneau în cârca Uniunii Europene”. Expertul a relatat o experienţă din campanie în zona Vulcănesti unde cetăţenii s-au dovedit reticenţi faţă de integrarea europeană în condiţiile în care drumul şi scoala de acolo erau renovate prin fonduri europene. În opinia sa, o astfel de percepţie este o dovadă a lipsei de informare din anumite zone de pe teritoriul Republicii Moldova unde informarea populaţiei de catre administraţia publică rurală este foarte slabă. “Societatea civilă va continua procesul de informare a cetăţenilor cu privire la Uniunea Europeană şi perspectiva integrării Republicii Moldova, chiar dacă zona politică îsi prioritizează selectiv tema integrării pe agenda publică” a concluzionat Cornel Ciurea.

Lipsă de informare în privinţa UE

Oamenii nu cunosc lucruri elementare şi adevăruri despre integrarea europeană şi populaţia este îndoctrinată şi „hrănită” cu informaţii eronate, iar aceasta duce la o reacţie de împotrivire procesului de apropiere de UE. Statisticile arată că, dacă în 2008 moldovenii în proporţie de 70% susţineau integrarea europeană, acum cifra s-a redus până la 45%, transmite IPN.

Leonid Litra, expert la Institutul pentru Politică Mondială din Ucraina, a participat la campania desfăşurată de IDIS Viitorul şi a remarcat că deseori trebuia să infirme declaraţii precum că după integrarea europeană în cimitire nu vor mai fi cruci, iar şomerii vor primi de la stat câte 800 de mii de euro, menţionând că ambele sunt false. „Campania dată permite cetăţenilor să ajungă la nişte concluzii, deoarece nu s-a axat doar pe beneficiile apropierii de UE, ci şi pe greutăţile cu care se va confrunta ţara în procesul de integrare europeană”, a spus Leonid Litra. Expertul a adăugat că informarea populaţiei a întârziat, dar nu este prea târziu nici acum pentru a aduce la cunoştinţa societăţii acest proces.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite