Tandemul Franţa-Germania încurajează Guvernul de la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştri de Externe ai Franţei şi Germaniei, Laurent Fabius şi Frank-Walter Steinmeier, s-au aflat astăzi în Republica Moldova, în cadrul unui turneu în Europa de Est. Şefii celor două diplomaţii au discutat la Chişinău despre situaţia din regiune, în contextul conflictului din Ucraina, menţionând repetat că optează pentru soluţionarea paşnică a crizei din ţara vecină.

Unul dintre scopurile vizitei comune a fost încurajarea guvernării de la Chişinău. „Vom semna în linişte Acordul de Asociere. Franţa şi Germania spun într-un glas că Republica Moldova poate să aibă încredere în parteneriatul cu Uniunea Europeană. Acesta nu este îndreptat împotriva cuiva, ci înseamnă cooperare, şi nu confruntare între Est şi Vest“, a declarat Frank-Walter Steinmeier, citat de Europa Liberă.

„Ne-am dorit prin această vizită să mărturisim susţinerea pentru acest proiect şi faţă de eforturile Moldovei în realizarea reformelor. După semnarea şi aplicarea Acordului de Asociere, Moldova va beneficia de o susţinere tehnică şi financiară din partea Uniunii Europene, pentru aplicarea reformelor necesare. Scopul asocierii este de a susţine efortul de modernizare al Republicii Moldova. Acordul de Liber Schimb va oferi Republicii Moldova un acces mai bun către piaţa europeană şi va contribui la creşterea atractivităţii economice şi a numărului de locuri de muncă la nivel local“, a adăugat Laurent Fabius, ministrul francez de Externe.

Un îndemn de a continua reformele

„Este un mesaj de încurajare, dar şi un îndemn să continuăm modernizarea ţării. Am convenit să extindem cooperarea bilaterală cu ambele ţării, având drept punct de reper transpunerea în viaţă a prevederilor Acordului de Asociere“, a spus, la rândul său, prim-ministrul Iurie Leancă, remarcând rolul tandemului franco-german în UE.

„Bineînţeles că am discutat şi situaţia din regiune, reiterând susţinerea deplină de către Republica Moldova a eforturilor comunităţii internaţionale, a Berlinului şi Parisului, a Bruxellesului în întregime, eforturi orientate spre păstrarea şi consolidarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, dar şi rezolvarea crizei exclusiv pe căile unui dialog paşnic“, a adăugat şegul Guvernului de la Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite