Socialiştii susţin iniţiativa lui Dodon privind trecerea la sistemul mixt de vot şi o vor promova în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a anunţat în seara de marţi, 18 aprilie, că va susţine iniţiativa preşedintelui Igor Dodon privind trecerea la sistemul mixt de vot. În acest sens, deputaţii socialişti vor înregistra pe 19 aprilie o iniţiativă legislativă.

„Consiliul Republican a confirmat poziţia PSRM privind inadmisibilitatea introducerii sistemului uninominal de vot, care ar fi permis păstrarea puterii a actualei coaliţii, în frunte cu Vladimir Plahotniuc”, se arată într-un comunicat de presă al PSRM.

Potrivit socialiştilor, introducerea sistemului uninominal de vot va lansa mecanismul de corupere a politicienilor şi preluarea completă a puterii de către grupul oligarhic, ceea ce contravine cu bazele democratice ale guvernării şi intereselor cetăţenilor Republicii Moldova. 

„Consiliul a susţinut intenţia şefului statului de a aplica o reformă politică reală, prin trecerea la sistemul mixt de vot”, se menţionează în comunicat.

Preşedintele ţării a anunţat marţi, 18 aprilie, în cadrul unui briefing de presă, că există riscul ca proiectul de lege privind trecerea la sistemul electoral uninominal să fie adoptat în Parlament, chiar în timpul cel mai apropiat. Din această cauză, şeful statului a venit cu propria propunere vizavi de această problemă şi anume de a implementa sistemul electoral mixt. Totodată, preşedintele a subliniat că se va opune votului uninominal.

În replică, democraţii au afirmat că în continuare pledează pentru votul uninominal, dar sunt gata să discute şi despre votul mixt.

Amintim că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunţat luni, 6 martie, despre iniţierea unei campanii de informare privind necesitatea implementării sistemului electoral uninominal, ce presupune ca toţi deputaţii să fie aleşi nu pe liste de partid, precum este acum, dar pe circumscripţii uninominale. În aceeaşi zi a început o amplă campanie de mediatizare privind necesitatea implementării votului uninominal.

Intenţia lui Plahotniuc de a modifica sistemul electoral a fost criticată de către Igor Dodon, Maia Sandu, Andrei Năstase, Sergiu Mocanu, Vladimir Voronin, Renato Usatîi, Grupul parlamentar Popular European şi chiar colegul de guvernare a democratului, liberalul Mihai Ghimpu. Inclusiv mai multe ONG-uri s-au expus împotriva acestei iniţiative.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite