Socialiştii anunţă că vor propune un proiect nou de lege privind funcţionarea limbilor: Limba de stat în Moldova este cea moldovenească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO socialistii.md
FOTO socialistii.md

Socialiştii nu se dau bătuţi, după ce Curtea Constituţională a stabilit luni, 4 iunie, că limba rusă nu poate avea statut de limbă de comunicare între naţiuni în Moldova. Deputatul PSRM Vlad Bătrîncea a anunţat că parlamentarii din fracţiunea sa vor propune un proiect nou de lege privind funcţionarea limbilor, aşa încât limbei ruse să-i revină statutul de limbă de comunicare interetnică, iar limba de stat să fie declarată cea moldovenească.

„Proiectul de lege va stabili tezele principale de existenţă a societăţii moldoveneşti”, a scris Vlad Bătrîncea într-o postare pe Facebook.

Potrivit acestuia, adoptarea legii respective va semnifica drept „singurul scenariu pentru garanţia consolidării poporului multinaţional moldovenesc”.

„Este principala condiţie de garantare a drepturilor tuturor cetăţenilor Republicii Moldova. Este o normă obligatorie pentru o viitoare reintegrare a celor două maluri ale Nistrului”, a subliniat socialistul.

Curtea Constituţională a admis luni, 4 iunie, sesizarea deputaţilor liberali, care pretind că limba rusă nu poate avea statut de limbă de comunicare între naţiuni pe teritoriul Republicii Moldova, în timp ce limba de stat este limba română.

Curtea a stabilit că Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldoveneşti, din septembrie 1989, este una învechită şi nu mai corespunde realităţii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite