Scandal cu interceptări compromiţătoare şi în Transnistria: „Puterea de la Tiraspol vorbeşte despre război”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fostă apropiată a liderului nerecunscut de la Tiraspol, Irina Vasilachi, a contribuit la publicarea mai multor interceptări audio ale convorbirilor pe care le avea cu diferiţi reprezentanţii ai puterii de la Tiraspol în care se vorbeşte despre îmbogăţirea ilicită a lui Evgheni Şevciuk, dar şi despre declanşarea unui război după scenariul georgian.

Potrivit dniester.ru, portalul shevchuku.net a publicat în ultima perioadă mai multe interceptări ale convorbirilor telefonice dintre reprezentanţii puterii de la Tiraspol, apropiaţi şi susţinători ai lui Evgheni Şevciuk. Astfel, Irina Vasilachi, care a fost o apropiată a lui Evgheni Şevicuk şi care discută în interceptările telefonice publicate cu cei care reprezintă administraţia ilegală de la Tiraspol. În una din discuţiile audio dintre Irina Vasilachi şi Natalia Nikiforova, şefa „administraţiei prezidenţiale” de la Tiraspol, în care se dezvăluie faptul că Şevciuk împreună cu directorul general al Uzinei metalurgice din Râbniţa, Talgat Baitaziev, un mangnat petrolier din Kazahstan, ar scoate lunar 25 milioane de dolari din uzină, bani care sunt transmişi în off-shore-uri şi nu în bugetul regiunii.

În acelaşi timp, în discuţiile cu diferiţi „funcţionari” de la Tiraspol, se vorbeşte şi despre faptul că puterea de la Kremlin l-ar iubi mai mult pe Şevciuk dacă s-ar împărţi cu o parte din banii care îi vin în urma ajutorului umanitar. „Şevciuka zic nu le va da nimic. Aşa a ţinut-o un an de zile, că nu le dau, nu vreau, pe urmă oricum a fost nevoit să le dea...lui Rogozin...aceasta să rămână între noi, fetele”, i-ar fi spus Nikiforova Irinei Vasilachi.

Ultimele interceptări telefonice care au fost publicate se referă la discuţiile cu cei care fac parte din cercurile lui Şevciuk despre posibilitatea declanşării unui conflict armat în regiune şi despre repetarea scenariului georgian în regiune. Interlocutorii îşi manifestă frica de faptul că Rusia nu va reacţiona la timp pentru a interveni militar. „Ne va ajuta, dar o va face peste 4,7 sau 9 zile. Înţelegi? În acest timp am putea fi nimiciţi, iar cine va supravieţui, va supravieţui. În acest sens, nimic bun nu se aşteaptă”, se arată în interceptarea audio.

Organele de forţă din regiune au efectuat mai multe percheziţii la domiciliul Irinei Vasilachi după ce aceasta a declarat că interceptările sunt veridice şi că a contribuit la publicarea lor. Vasilachi l-a susţinut pe Şevciuk în cadrul ultimelor „alegeri”, iar interceptările audio au fost publicate după căsătoria acestuia cu Nina Ştanski.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite