Rogozin continuă să atace Chişinăul. „Asocierea la UE reprezintă schimbarea statutului de ţară neută şi aderarea la NATO“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dmitri Rogozin, după peripeţiile cu avioanele din ultimele zile. FOTO AFP
Dmitri Rogozin, după peripeţiile cu avioanele din ultimele zile. FOTO AFP

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin ameninţă din nou, într-un interviu pentru Kommersant.ru, că semnarea Acordului de Asociere de către Republica Moldova va duce la revizuirea relaţiilor economice. El crede că asocierea la UE înseamnă că Moldova „va pune mâna pe clanţa uşii numită NATO“.

"Voi insista asupra revizuirii relaţiilor economice cu Republica Moldova în cazul în care aceasta va merge spre asociere", a declarat Rogozin, într-un interviu apărut în ediţia de luni a cotidianului economic Kommersant, citat de Agerpres.

"Sunt convins că asocierea cu UE reprezintă o schimbare a statutului de ţară neutră a Republicii Moldova. Există o anumită regulă, pe care o cunosc toţi membrii NATO: pentru a adera la UE, trebuie să aderi şi la Alianţa Nord-Atlantică. Această regulă nu va fi schimbată pentru moldoveni. Toate ţările au trecut prin aceasta. Prin urmare, asocierea cu UE constituie momentul în care Republica Moldova pune mâna pe clanţa uşii numită NATO. Mâine, această uşă se va deschide", a subliniat vicepremierul rus, citat de Agerpres.

Întrebat despre posibilitatea introducerii vizelor pentru moldoveni, Rogozin a spus că "orice este posibil", menţionând doar că Moscova va reacţiona post-factum, iar primii paşi vor fi făcuţi de Chişinău. "Deocamdată, paşii lor se orientează spre îndepărtarea Moldovei de relaţiile cu Rusia, şi nu înţelegem acest lucru", a adaugat oficialul rus.

Ieri, premierul Iurie Leancă şi preşedintele Parlamentului Igor Corman au criticat emisarul rus pentru show-ul pe care l-a facut vineri, 9 mai la Tiraspol şi Chişinău.

„Din pacate, domnul Rogozin, prin declaraţiile pe care le face, dar şi prin maniera în care a fost organizată această vizită, nu ştiu de ce porneşte de la ideea că noi nu suntem un stat independent, un subiect al dreptului internaţional. Deşi suntem o ţară mică şi avem probleme, noi avem demnitate. E timpul că domnul Rogozin să înţeleagă că Republica Moldova trebuie să fie tratată cu respect, aşa cum sunt tratate şi alte ţări care sunt subiect al dreptului internaţional, în baza acestor principii, în baza dorinţei noastre sincere şi puternice de a avea o relaţie cât mai bune cu Federaţia Rusă“, a declarat şeful Guvernului.

„Cu părere de rău, a devenit tradiţional ca declaraţiile şi acţiunile acestui politician să nu se încadreze în această optică. În pofida unor astfel de acţiuni, nu trebuie să ne lăsăm provocaţi, poziţia Federaţiei Ruse este exprimată de preşedintele, de prim-ministu şi de ministul de Externe. Reacţia Chişinăului este una adecvată, autorităţile statului şi-au făcut datoria. Trebuie să continuăm dialogul cu calm“, a a adăugat şeful Legislativului, Igor Corman.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite