Republica off-Shor
0După atâtea negocieri în surdină, soldate cu o alianţă suferind de insuficienţă de mandate pentru investirea guvernului, riscam să fim condamnaţi la rutină. Din acest motiv, dar şi pentru că s-a făcut multă agitaţie dintr-o „banală situaţie” la Banca de Economii, politicienii ne-au organizat un „bal cu mascaţi”, care i-a avut ca protagonişti pe CNA-ul moldovenesc, jucând rolul DNA-ului românesc, şi pe controversatul om de afaceri Ilan Shor.
Din comunicatul de presă al instituţiei abilitate cu combaterea corupţiei, desprindem că s-au efectuat 26 de percheziţii atât la sediul băncilor implicate în această mega-afacere, cât şi „la domiciliul fostulului preşedinte al Consiliului de administrare al BEM I.Ş.”. Prin însăşi indicarea doar a iniţialelor principalului bănuit, CNA creează impresia că ar ezita să se apuce de acest caz la modul serios şi că s-ar timora să-i pronunţe numele, ca şi cum acesta ar fi personajul Voldemort, din seria romanelor Harry Potter.
După atâtea acuzaţii răsunătoare, venite atât din mediul de afaceri, în speţă de la Ion Sturza, cât şi din cel politic, prin declaraţiile belicoase ale lui Mihai Ghimpu, trebuiau calmate spiritele şi de aceea au fost mimate acţiunile de începere a urmăririi penale. Sunt absolut convins în nereuşita demersului CNA, fiindcă cineva nu se poate dispensa de persoana lui Ilan Shor. Dânsul reprezintă o piesă importantă a întregului mecanism de delapidare şi legăturile sale cu decidenţii de astăzi îi vor asigura libertatea de mâine şi îl vor exonera de orice răspundere a faptelor de ieri. Altfel spus, va ieşi basma curată din toată această afacere murdară.
Episodul enigmatic cu automobilul încasatorilor de la BEM, în care se aflau documentele privind creditele interbancare, şi care a fost găsit incendiat la Ialoveni, prezintă un interes deosebit modului în care „băieţii şmecheri” ştiu să-şi şteargă urmele. Dar pentru că miliardele furate trebuie undeva depozitate, iar odată cu introducerea administraţiei speciale la „băncile de buzunar” ale lui Shor acest lucru nu mai e posibil, intuiesc că acestea vor fi (dacă nu au fost deja) transferate pe anumite conturi off-shore. Iar pentru că nu există un cadru legal care ar preveni asemenea furturi de proporţii, nu vom afla niciodată cine este beneficiarul lor final. În speţă, art. 53, al. 11) din Legea cu privire la piaţa valorilor mobiliare interzice acţionarilor rezidenţi ai ţărilor şi/sau zonelor off-shore să deţină mai mult de 5% din capitalul social al unor bănci, iar art. 15, al. 6) din Legea cu privire la instituţiile financiare prevede că „persoanele rezidente în jurisdicţiile ce nu implementează standardele internaţionale de transparenţă nu pot deţine direct sau indirect cote de participare în capitalul social al băncilor.” Dar ce se întâmplă în cazul unei persoane rezidente în Republica Moldova, care a deţinut pachetul majoritar de acţiuni al unor instituţii bancare, din care a sustras sume fabuloase şi pe care ulterior le-a depus în conturi off-shore?
Într-o atare situaţie, autorităţile moldovene ridică din umeri. Cum a ajuns, în genere, un asemenea individ ca Ilan Shor la cârma Băncii de Economii e o altă poveste de adormit copii. Acum se pune problema recuperării prejudiciului cauzat sistemului bancar, în particular, şi statului, în ansamblu. Or, cu proiectul de lege privind off-shorurile, care se prăfuieşte pe vreun coridor de-al Guvernului, ne-am lămurit. În fond, dacă ar fi fost adoptat, acest act legislativ ar fi clarificat un pic situaţia, întrucât prevedea obligativitatea divulgării fondatorilor reali ai companiilor înregistrate în zone off-shore. Însă interesul poartă fesul şi nu putea intra în vigoare o asemenea lege înainte de a se pune la cale cea mai mare fărădelege din ultimii ani.
Fostul ministru de finanţe, Veaceslav Negruţă, are dreptate când spune „să nu ne aşteptăm la investiţii directe, decât din off-shore-uri dirijate chiar din Legislativ. Şi nici certitudine cu privire la transparenţa şi încrederea în sistemul bancar local.” Aşadar, dragă (bucată din) Moldovioară, ai ajuns la cheremul unei grupări banditeşti şi te-ai transformat într-o Republică off-Shor.