Republica Moldova în derivă. Poate face Cioloş ceva?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Republica Moldova nimeni nu îşi doreşte postul de prim-ministru
În Republica Moldova nimeni nu îşi doreşte postul de prim-ministru

Dacă în România criza a început târziu şi s-a terminat repede, în Republica Moldova nu se cunoaşte încă numele premierului. Victor Ponta a reuşit să cunoască cu succes pe al patru-lea prim ministru al Republicii Moldova în decursul unui singur mandat de premier.

Dacian Cioloş şi-a anunţat vizita în Republica Moldova în calitatea sa de prim-ministru al României. Ce se doreşte este o acţiune de imagine prin care să se confirme continuarea politicii de apropiere iniţiate de preşedintele Traian Băsescu, dusă la cote foarte înalte de către fostul premier al României, Victor Ponta, şi acum urmând a fi continuată de către actualul premier. Deci se confirmă că discutăm deja de o politică de stat.

Vizita se va face la invitaţia preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Nu este pentru prima oară când Dacian Cioloş trece Prutul. A făcut acest lucru şi în calitate de comisar european pe agricultură, postură din care s-a întâlnit nu doar cu puterea de atunci ci şi cu opoziţia.

În acest moment Dacian Cioloş nu poate oficial să rezolve absolut nimic, vizita putând fi una formală, dar având potenţialul de a căpăta o importanţă deosebită în cazul în care va decide să ofere recomandări şi să pună condiţii în ceea ce priveşte noua alianţa care ar trebui să conducă Republica Moldova.

Problema dincolo de Prut este aceea că realmente fără sprijinul României sau al Rusiei, nimeni nu vrea să guverneze. Ori Rusia are mai multe fronturi deschise, nu mai e dispusă să arunce cu banii. Asta pentru că situaţia bugetului de stat este una dezastruoasă, iar fără o garanţie financiară externă, noul guvern se va face responsabil de neplata salariilor. Acesta este unul din motivele pentru care nimeni nu se arată interesat de post, cel puţin nu cineva cu perspectivă.

Se caută alianţe, dar se pun multe condiţii şi asta deoarece nu există un interes real pentru a se prelua puterea.

Unul din partidele ce a fost la guvernare îşi are liderul în puşcărie ca urmare a bătăliei oligarhice pentru putere dintre Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc. Acesta din urmă, deţinând controlul asupra procuraturii, a reuşit să îşi elimine adversarul. Asta nu înseamnă că justiţia nu şi-a făcut treaba, dar după arestarea lui Vlad Filat nu am putut asista la un val de arestări, aşa cum se întâmplă în România. Ori este greu de crezut că partenerii de atunci nu au furat împreună miliardul, sau că în Republica Moldova nu exista decât un singur corupt, în persoana lui Vlad Filat.

Însă strategia se va dovedi falimentară pentru Vlad Plahotniuc, care a rămas acum singurul oligarh asupra căruia se poate îndrepta nemulţumirea populaţiei. Ori ea veni din moment ce iarna se apropie, iar bani de încălzire, dar şi de salarii nu prea mai sunt.

Dacian Cioloş poate avea un rol important în desemnarea unui nou premier, cu atât mai mult cu cât Chişinăul chiar aşteaptă o recomandare de la Bucureşti, sub speranţa că aceasta va veni şi cu fondurile promise, singurele prin care se poate evita colapsarea celui de al doilea stat românesc.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite