PSRM: Nu poate fi creată o coaliţie parlamentară cu preţul renunţării la principiile PSRM şi la programul electoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO privesc.eu
FOTO privesc.eu

Membrii Partidului Socialiştilor consideră că nu poate fi creată nicio coaliţie parlamentară cu preţul renunţării la principiile fundamentale ale Partidului Socialiştilor şi la programului electoral al formaţiunii, pentru care au votat 440 de mii de alegători. În cazul în care acestea nu sunt acceptate, singura soluţie este organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Teza a fost expusă într-o rezoluţie, aprobată la mitingul organizat de către PSRM pe 1 mai în capitală, transmite IPN.

În rezoluţie se menţionează că socialiştii sunt convinşi de necesitatea creării unei coaliţii durabile şi funcţionale, precum şi a unui Guvern stabil, în vederea implementării programului său socio-economic, adică educaţie şi asistenţă medicală la preţuri accesibile şi de înaltă calitate, atragerea investiţiilor străine din Est şi Vest, sau crearea de noi locuri de muncă. PSRM este convins, de asemenea, că orice adoptare a legilor anti-oligarhice este posibilă numai în cadrul unei coaliţii de guvernare stabile, în caz contrar, Moldova se va confrunta din nou cu haos şi sărăcire.

Membrii şi simpatizanţii PSRM au pornit în marş cu fanfară şi steaguri roşii de la Circ până în Scuarul Teatrului de Operă şi Balet, unde a avut loc un miting. Aceştia au scandat: „Socialiştii, muncă, progres”, „Mir, trud, mai, uraaa!”, „Victorie”, „Pensii şi salarii decente!”, „Moldova!”. Ajunşi la destinaţie, manifestanţilor i s-a alăturat şi preşedintele Igor Dodon.

În discursul său de pe scena din faţa manifestanţilor, Igor Dodon a menţionat că Moldova în fiecare an pierde cea mai mare bogăţie a sa – oamenii. „Sarcina fiecărui Guvern, fiecărui preşedinte, fiecărui Parlament este să facă totul ca cetăţenii să se simtă fericiţi acasă. Indiferent de culoarea politică a Guvernului, indiferent de culoarea politică a Parlamentului, nu există un scop mai benefic pentru politicieni decât să facă calitatea vieţii mai bună”. Preşedintele susţine că pentru aceasta oamenii au nevoie de locuri de muncă, salarii, pensii, asigurare socială şi infrastructură socială. Preşedintele s-a declarat convins că socialiştii vor reuşi să obţină aceste avantaje pentru populaţie în Moldova, doar că pentru asta „trebuie eliberată ţara de cei care au condus-o până acum”.

Preşedinta PSRM, Zinaida Greceanîi, a remarcat că problemele abordate la mitingurile organizate de 1 mai în mai multe state, încă în 1890, sunt actuale şi acum. „Considerăm că fiecare persoană trebuie să aibă dreptul la muncă şi această muncă trebuie să fie remunerată cu un salariu decent. Suntem aici să le spunem actualei puteri, care încă nu a plecat cu totul dar va pleca – „Nu inechităţii sociale!””, a spus Zinaida Greceanîi.

Secretarul pentru ideologie al PSRM, Ion Ceban, a ţinut să menţioneze că fracţiunea parlamentară a PSRM a elaborat sute de proiecte de legi cu privire la echitatea socială, locurile de muncă şi garanţiile care ar permite oamenilor să se întoarcă acasă sau să nu plece. Spre regret însă, pentru ca acestea să fie implementate, este nevoie de o majoritate parlamentară stabilă şi responsabilă. În acest sens, Ion Ceban a remarcat că PSRM va continua să aştepte, dar dacă această aşteptare nu se termină cu nimic, formaţiunea este gata să meargă la alegerile anticipate pentru „a obţine o victorie finală şi decisivă”.

Invitat la eveniment, deputatul din Duma de Stat din Rusia, Oleg Nilov, a declarat că Rusia este pregătită să-şi deschidă piaţa pentru produsele moldoveneşti, pentru că există o cerere mare. „Sarcina noastră comună este să realizăm acest lucru, astfel încât copiii şi familiile noastre să crească în prosperitate, fericire, să îşi păstreze credinţa şi cultura timp de secole. Anume din aceste motive, noi rămânem uniţi”, a spus Oleg Nilov.

Ziua de 1 mai a început să fie marcată în memoria victimelor grevei generale din Chicago, în anul 1889. Cu timpul, în special, în fosta URSS, 1 mai a devenit „sărbătoarea primăverii şi muncii”, diversele manifestaţii căpătând amploare pe măsură ce autorităţile au acceptat ca această zi să fie liberă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite