PLDM are mai mulţi candidaţi la funcţia de premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Streleţ, fostul premier al Republicii Moldova, vorbeşte despre condiţiile creării unei majorităţi parlamentare. FOTO Adevărul
Valeriu Streleţ, fostul premier al Republicii Moldova, vorbeşte despre condiţiile creării unei majorităţi parlamentare. FOTO Adevărul

Partidul Democrat nu manifestă dorinţă de a discuta cu PLDM, iar prin această manieră îndepărtează posibilitatea creării unui guvern capabil să soluţioneze actualele probleme, a declarat liberal-democratul Valeriu Streleţ, fostul prim-ministru al Republicii Moldova, după consultările din 23 noiembrie cu preşedintele ţării, Nicolae Timofti.

Streleţ a mai spus că PLDM a identificat mai mulţi candidaţi neafiliaţi politic pentru funcţia de premier. „Noi am explicat că există o oportunitate istorică să scoatem ţara din captivitate, să convingem toţi partenerii de activitate că avem nevoie de un Guvern care să se bucure de un suport popular, trebuie să avem un prim-ministu neafiliat politic. Noi avem candidaţi neafiliaţi politici şi nu doar unu”, a precizat Streleţ, adăugând că numele acestora vor fi dezvăluite când celelalte partide vor accepta ca viitorul prim-ministru să nu fie afiliat politic.

În aşteptarea unei reacţii constructive

Valeriu Streleţ crede că democraţii nu vor să discute cu PLDM. „Constatăm că până la acest moment PD nu doar că nu manifestă dorinţă de a discuta cu PLDM, dar prin maniera sa de acţionare îndepărtează tot mai mult crearea unei majorităţi care să formeze un guvern capabil să rezolve actualele problemele”. Totuşi, PLDM este în aşteptarea unei reacţii constructive din partea PD. „Noi am anunţat că aşteptăm o reacţie constructivă din partea PD şi a altor actori vizaţi, care să spună că sunt de acord să avem o foaie de parcurs cu principii exacte. Iar domnul Candu să anunţe public că e de acord să-şi prezinte demisia. Abia atunci noi vom convoca imediat Consiliul Naţional al Partidului şi am putea lua decizii pentru crearea unei majorităţi. Până atunci nu văd rostul unei discuţii cu PD, atâta timp cât ei nu vor conştientiza că sunt unicii vinovaţi de declanşarea acestei crize politice”.

Amintim că Nicolae Timofti a început consultările cu fracţiunile parlamentare pe 9 noiembrie, la scurt timp de la demiterea Guvernului Streleţ. Şeful statului a purtat discuţii cu reprezentanţii PCRM, PD, PL şi deputaţi din grupul Leancă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite