Pavel Filip: Cooperarea activă cu NATO se află în capul listei în promovarea obiectivelor de reformare a ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Premierul Pavel Filip a participat vineri, 8 decembrie, la inaugurarea Oficiului NATO la Chişinău. Alături de oficialul moldovean a fost prezent şi secretarul general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller. Prim-ministrul Republicii Moldova şi-a exprimat convingerea că acest eveniment „va aduce o restartare a activităţilor pe linie bilaterală şi va cotribui la valorificarea plenară a potenţialului de cooperare cu Alianţa Nord-Atlantică”.

„Cooperarea activă atât cu UE cât şi cu NATO se află în capul listei în promovarea obiectivelor de reformare şi modernizare a ţării”, a declarat Pavel Filip în cadrul unui briefing de presă dedicat ceremoniei de deschidere a Oficiului NATO.

Premierul a spus că activitatea Oficiului de legătură NATO va consolida parteneriatul existent între Republica Moldova şi NATO. 

„Va contribui la trasarea priorităţilor în agenda de cooperare bilaterală şi convenite de comun acord în planul individual de acţiuni Republica Moldova - NATO”, a precizat Filip.

Potrivit prim-ministrului, Republica Moldova îşi propune să fie mai aproape de NATO, de standardele statelor membre ale Alianţei, fără însă a aduce atingere prevederilor constituţioanale privind neutralitatea ţării noastre.

La rândul sau, secretarul general adjunct NATO, Rose Gottemoeller, a subliniat că deschiderea Oficiului este rezultatul interesului manifestat de autorităţile Republicii Moldova şi a cooperării bilaterale, fiind o dovadă a angajamentului şi a valorii pe care ambele părţi o acordă parteneriatului. 

Alianţa Nord-Atlantică este dispusă să sprijine în continuare reformele în Republica Moldova, pentru a consolida buna guvernare şi instituţiile de stat, inclusiv eforturile de luptă împotriva corupţiei pe plan naţional.

„NATO respectă pe deplin neutralitatea, independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova. Blocul Nord-Atlantic lucrează cu multe ţări neutre, inclusiv Suedia, Finlanda şi Elveţia, precum şi cu ţări care au relaţii strânse cu Rusia, precum Armenia. Neutralitatea nu înseamnă că nu putem fi parteneri puternici”, a spus Rose Gottemoeller, potrivit unui comunicat de Guvern.

De asemenea, Secretarul General Adjunct a apreciat contribuţia ţării noastre la menţinerea păcii şi securităţii regionale, inclusiv prin detaşarea contingentelor Armatei Naţionale în operaţiunea KFOR din Kosovo.

Igor Dodon s-a arătat îngrijorarat faţă de deschiderea Oficiului NATO la Chişinău. Şeful statului afirmă că „graba cu care Guvernul Republicii Moldova acţionează în acest sens comportă riscuri sporite pentru securitatea naţională a statului”.

La 29 noiembrie 2016, Pavel Filip şi Secretarul General al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltemberg, au semnat Acordul pentru deschiderea biroului NATO la Chişinău. 

În cadrul unei întrevederi între premierul Pavel Filip şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, din 23 noiembrie, la Bruxelles, oficialul NATO a venit cu câteva precizări.

„Acest birou va avea doar angajaţi civili şi va ajuta la susţinerea dialogului cooperării între NATO şi Republica Moldova. Acest Birou de legătură arată valoarea pe care NATO şi Moldova o ataşează la parteneriatul comun. Salutăm reformele pe care le-aţi făcut până acum şi încurajăm să continuaţi reformele democratice, combaterea corupţiei, consolidarea sistemului justiţiei şi să vă asiguraţi că ţara dumneavoastră poate să atragă investiţii”, a declarat Stoltenberg.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite