„Nu plecăm în vacanţă”. Deputaţii de la Chişinău promit să învestească Guvernul până la sfârşitul lunii. Ar putea convoca şi o sesiune extraordinară în august

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viitoarea
coaliţie poate fi formată cu PCRM sau cu PL. FOTO: Alexandru Tarlev
Viitoarea coaliţie poate fi formată cu PCRM sau cu PL. FOTO: Alexandru Tarlev

Republica Moldova trebuie să învestească urgent un Guvern care să înceapă negocierile cu Fondul Monetar Internaţional. Chiar dacă Executivul va fi învestit până pe 31 iulie, parlamentarii nu exclud că vor convoca o sesiune extraordinară pentru a dezbate proiectele noului Cabinet de miniştri.

Deputatul PSRM Vladimir Ţurcanu crede că un nou Guvern va fi învestit, însă acest lucru nu se va reuşi până pe 31 iulie, când parlamentarii ar urma să iasă în vacanţă. „Simt că noul Guvern nu va fi prezentat până la mijlocul lunii august. Negocierile au loc, dar ei nu pot să facă alianţa”, crede Ţurcanu.

Socialiştii cred în alianţa PCRM-PLDM-PD

Deputatul socialist consideră că există două posibile scenarii de formare a noii coaliţii: PCRM-PD-PLDM sau cu PL în locul comuniştilor. Totodată, Ţurcanu oferă mai multe şanse pentru formarea alianţei cu Voronin. „Domnul Ghimpu deja a înaintat nişte propuneri care, posibil, nu vor fi acceptate de celelalte două partide. Voronin este mai comod pentru această alianţă. Este vorba şi de vârsta dumnealui şi căderea autorităţii partidului. În acelaşi timp, Voronin are numărul necesar pentru alegerea preşedintelui în anul 2016. Eu presupun că se va forma această alianţă”.

Ţurcanu crede că propunerile lui Ghimpu care nu convin partidelor democratice se referă la crearea alianţei din punctul zero, ceea ce înseamnă repartajarea funcţiilor. Tot el crede că sesiunea extraordinară a Parlamentului va avea loc în jurul datei de 20 august.

PPEM vor susţine un Guvern proeuropean

Deputatul PPEM Eugen Carpov crede că Guvernul va fi învestit în termene foarte scurte dacă partidele, în sfârşit, vor accelera procesul de negocieri. „Eu cred că o claritate mai mare va fi în a doua jumătate a lunii iulie. Domnul Iurie Leancă a făcut un apel public ca negocierile să înceapă cât mai urgent. Dacă nu încep cele două partide declarate proeuropene, să înceapă domnul Ghimpu, iar noi îl vom susţine şi vom fi de ajutor”.

Potrivit lui Carpov, acum e mai important să fie o claritate în actul guvernării decât concediul deputaţilor. Totodată, cei doi deputaţi PPEM vor susţine un nou Guvern dacă acesta va fi de orientare proeuropeană, cu angajamente foarte clare şi cu un plan de acţiuni.

Streleţ: „Nu plecăm în vacanţă”

Valeriu Streleţ, preşedintele formaţiunii PLDM, a explicat modul de ieşire în vacanţă a deputaţilor. „Sesiunea parlamentară, conform regulamentului, se termină nu mai târziu de 31 iulie. Asta e norma legală. În cazul în care Parlamentul decide că există subiecte foarte urgente, care nu au fost examinate, după 31 iulie trebuie să se iniţieze o sesiune extraordinară care poate dura până la 1 septembrie. Sesiunele extraordinare se convoacă între sesiunile ordinare”, precizează pentru Adevărul Moldova deputatul liberal-democrat.

Chiar dacă noul Guvern va fi învestit în cadrul sesiunii ordinare, Parlamentul poate să decidă cu privire la convocarea unei sesiuni extraordinare. „Dacă vor fi proiecte urgente, care vor veni de la noul Guvern, proaspăt învestit, s-ar putea să se convoace o sesiune extraordinară în a doua jumătate a lunii august”.

Diacov vrea coaliţie PLDM-PD-PL

Preşedintele de onoare al Partidului Democrat, deputatul Dumitru Diacov, spune că nu este admisibil ca Parlamentul să plece în vacanţă fără să fie învestit un Guvern. Parlamentarul a declarat pentru Radio Europa Liberă că şi-a dorit ca învestirea Guvernului să aibă loc până pe 15 iulie, dar înţelege că nu este posibil şi speră ca acest lucru să se întâmple cel puţin până la sfârşitul lunii iulie.

„Eu cred că discuţiile acestea urmează să fie finalizate. Dacă este vorba de aceste trei partide (PLDM, PD, PL - n.r.), au experienţă, au format deja două guverne împreună. De aceea, care e problema ca să mergem până la capăt? Eu sper că lucrurile se vor rezolva. Eu sper că foarte repede vom ajunge la o înţelegere şi la un final”, a menţionat deputatul.

Temerile liberalilor

Vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă, crede că liderii PD şi PLDM ar purta discuţii ascunse cu comuniştii. „Data trecută au negociat cu noi, ca la urmă să formeze o alianţă cu comuniştii. Mă tem să nu se întâmple şi acum la fel”, a declarat Chirtoacă într-o emisiune la Radio Moldova.

Ieri, preşedintele PLDM a declarat pentru presă că în viitorul foarte apropiat Republica Moldova va avea atât o majoritate parlamentară, cât şi un Guvern învestit. „Termenul limită este 30 iulie. Vom anunţa şi despre candidaturi, şi despre decizii. Suntem pe calea cea dreaptă, sunt încrezător că vom reuşi”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite