Opinii: Ceea ce se întâmplă în Găgăuzia are drept scop să nu o admită pe Irina Vlah la următoarele alegeri din autonomie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mişcările care au loc în ultima perioadă în UTA Găgăuzia ce ţin de transferarea datei alegerilor başcanului în regiune şi tentativele de a modifica legislaţia electorală au drept scop să nu o admită pe actualul conducătoare a regiunii Irina Vlah la următorul scrutin. Un pas spre acest atingerea acestui scop ar putea fi declararea Comisiei Electorale din Găgăuzia nefuncţională.

Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Glavnoe” de la postul de televiziune TVC21, transmite IPN.

Publicistul Veaceslav Craciun consideră că deputaţii din Adunarea Populară a Găgăuziei care au iniţiat discuţiile privind majorarea pragului de prezenţă la vot, dar şi privind modificările privind Comisia Electorală din regiune nu au o viziune bine pusă la punct ce s-ar putea întâmpla, dacă alegerile başcanului nu vor fi valide din cauza numărului mic de votanţi la urne. „Ei nu calculează un pas-doi înainte la ce consecinţe poate duce acest lucru. Urmările nu vor fi foarte bune”, spune Veaceslav Craciun.

Şi comentatorul politic Serghei Monastarlî consideră că mişcările care se fac au drept scop înlăturarea Irinei Vlah din campania electorală. În opinia lui, va exista o confruntare serioasă în ceea ce priveşte iniţiativa de a dizolva Comisia Electorală din regiune în condiţiile când „controlul asupra Comisiei înseamnă controlul asupra rezultatelor numărării voturilor la alegeri”. Comentatorul politic consideră că deputaţii din Adunarea Populară a Găgăuziei intenţionat trag de timp în ceea ce priveşte alegerile başcanului din mai multe motive: zădărnicirea procesului electoral din cauza prezenţei scăzute la urne, „lovirea” în Irina Vlah prin faptul că PSRM şi PDM ar fi putut forma o coaliţie de guvernare, lucru care până acum nu s-a întâmplat.

Directorul Centrului Independent de Jurnalism al Găgăuziei, Stepan Piron, susţine că neclaritatea din UTA Găgăuzia este legată de faptul că în întreaga ţară există incertitudine. Potrivit lui, actualmente are loc un joc care nu va duce la nimic bun. „Candidaţii care încearcă să-şi acumuleze electorat în această perioadă scurtă, nu vor obţine un scor serios. Pur şi simplu, noi vom părea neserioşi la nivel de republică”, spune Stepan Piron.

Unii membri ai Adunării Populare a Găgăuziei au propus modificarea legislaţiei electorale. Dacă modificările vor fi adoptate, alegerile vor fi considerate valabile dacă la ele se vor prezenta nu mai puţin de 50% din alegătorii înscrişi pe liste. Acum, prezenţa obligatorie este cel puţin 33% din alegători. Potrivit altei modificări, singura sursă pentru întocmirea listelor electorale va fi registrul alegătorilor al UTA Găgăuzia, constituit în baza Registrului naţional al alegătorilor. Aceste propuneri vor fi discutate joi, 25 aprilie, în Adunarea Populară a Găgăuziei.

În şedinţa Adunării Populare din 18 martie, alegerile başcanului Găgăuziei au fost transferate de pe 19 mai pe 30 iunie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite