Moscova a expulzat cinci diplomaţi moldoveni. Dodon: Relaţiile moldo-ruse se află la marginea prăpastiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul de Externe de la Moscova a anunţat miercuri, 31 mai, că a decis să ia o decizie simetrică în raport cu ultima acţiune a Chişinăului şi a expulzat cinci diplomaţi moldoveni. Aceştia trebuie să părăsească Federaţia Rusă în decurs de 72 de ore.

Deşi chiar astăzi, 31 mai, purtătorul de cuvânt al MAE de la Moscova, Maria Zaharova, a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă, că e prea devreme pentru a reacţiona la acţiunea Chişinăului de a expulza cinci diplomaţi ruşi, MAE şi-a schimbat poziţia şi a răspuns simetric, expulzând cinci diplomaţi moldoveni.

În nota MAE rus, expediată Ambasadei Moldovei la Moscova, se subliniază că autorităţile ruse speră că Chişinăul conştientizează despre acţiunile sale contraproductive şi neprieteneşti faţă de Federaţia Rusă, care poartă un caracter distructiv şi sunt împotriva principiilor parteneriatului şi a încrederii reciproce.

Preşedintele Republicii Moldova - „mediatorul” tensiunilor dintre Chişinău şi Moscova

Igor Dodon a declarat pentru Ria Novosti că relaţiile moldo-ruse încă niciodată în decursul celor 25 de ani nu s-au aflat la marginea prăpastiei ca acum

De asemenea, Igor Dodon şi-a exprimat speranţă că Rusia nu va întreprinde şi alte acţiuni drept rispostă, precizând că asta va depinde în mare parte de Chişinău.

Ulterior, într-o postare pe Facebook, şeful statului a spus că va avea în zilele apropiate întrevederi cu conducerea de la Kremlin, pentru a încerca să soluţioneze situaţia.

„Iată spre ce duc acţiunile iresponsabile ale Guvernului şi ale majorităţii parlamentare, întreprinse nu în interesul poporului, dar în interese geopolitice”, a concluzionat Dodon.

În plus, Igor Dodon a avertizat Guvernul de la Chişinău că dacă şi în continuare va contribui la tensionarea relaţiilor moldo-ruse, atunci „cuvântul nostru ne vom spune noi - poporul Republicii Moldova”.

Chişinăul dă asigurări că a acţionat în interesul Republicii Moldova când a declarat cinci diplomaţi ruşi persona non grata

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, insistat să pună capăt speculaţiilor pe marginea acestui subiect şi a dat asigurări că decizia respectivă este argumentată şi a fost luată în interesul ţării.

„Acolo unde vorbim de interesul naţional el are prioritate şi nu alte considerente. Pe această cale vreau să cer tuturor oamenilor cu funcţii publice din ţara noastră să nu speculeze pe acest subiect. Vreau să-i asigur că au fost toate elementele clare care au stat la baza unei asemenea decizii. Vreau să-i asigur că aceste elemente ţin de siguranţa statului”, a declarat Pavel Filip în debutul şedinţei Guvernului de miercuri, 31 mai.

Cinci diplomaţi ruşi au fost declaraţi luni, 29 mai, „persona non grata” de către autorităţile de la Chişinău. Autorităţile moldovene nu au dat mai multe informaţii cu privire la motivele care au dus la declararea celor cinci diplomaţi „persona non grata” în Republica Moldova.

Igor Dodon a reacţionat extrem de dur după declararea a cinci diplomaţi ruşi „persona non grata” de către autorităţile moldovene, susţinând că este vorba de un gest „revoltător” şi despre o comandă venită din partea ţărilor occidentale.

Senatorul rus Igor Morozov a notat pentru Ria Novosti că „decizia Moldovei de a expulza diplomaţii Federaţiei Ruse a fost luată sub influenţa serviciilor speciale din Occident, ca răspuns la încercările lui Igor Dodon de a îmbunătăţi relaţiile cu Rusia. Acesta a subliniat că Rusia va răspunde simetric la acţiunile respective.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite