Moldovenii cu cetăţenie română, îndemnaţi să participe la Referendumul pentru familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
alegeri

Asociaţiile unioniste din Republica Moldova cheamă cetăţenii moldoveni care deţin şi cetăţenia română să participe la Referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei României, din 6 şi 7 octombrie, la care alegătorii vor răspunde cu „DA” sau „NU” dacă sunt de acord cu modificarea articolul 48, privind redefinirea definiţiei familiei, transmite IPN.

Legea de revizuire a Constituţiei, adoptată de Parlamentul României, propune înlocuirea sintagmei „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi” cu sintagma „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”.

Vlad Bileţchi, preşedintele organizaţiei „Unirea-ODIP” a îndemnat oamenii să participe la referendum, căci este un exerciţiu democratic.

„Eu personal sunt o persoană conservatoare şi susţin familia tradiţională formată dintr-un bărbat şi o femeie. Doar un bărbat şi o femeie pot procrea copii. Şi eu sunt creat de către un bărbat şi o femeie şi consider că acest lucru este normal. Eu nu îndemn la violenţă împotriva minorităţii sexuale”, a spus Vlad Bileţchi.

În opinia sa, în anul centenar ar fi fost mai oportun un referendum pe o temă unionistă, decât referendumul pentru familie.  Dar, odată ce deja este organizat, îndemnul către toţi este să participe la el.

Şi Pavel Vintilă, prim-vicepreşedinte al Mişcării „Noua Dreaptă”, a chemat cetăţenii să iasă la referendum. „În mediul online este o luptă de boicotare a referendumului pe motiv că acesta ar fi o discriminare sau că este organizat de PSD. PSD-ul nu are nicio legătură, deoarece au fost strânse peste 3 milioane de semnături şi acesta a fost organizat de Coaliţia pentru Familie”, a remarcat  Pavel Vintilă.

Ion Jalbă, reprezentant al Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români „A.S.C.O.R.”, a spus că referendumul din 6 şi 7 octombrie este un examen de credinţă şi unul de moralitate. „Trei milioane de români au afirmat că sunt  pentru ocrotirea familiei. Este timpul să dăm curs normalităţii”, a afirmat tânărul.

Oleg Chicu, vicepreşedinte al Blocului Unităţii Naţionale „BUN”, a spus că este importantă participarea la referendum. Fiecare să voteze cum le dictează conştiinţa. Dar este important ca orice cetăţean român din Republica Moldova să participe la toate exerciţile democratice organizate.

În anul 2015, Coaliţia pentru Familie a iniţiat strângerea de semnături pentru organizarea unui referendum privind modificarea articolului 48, alin (1) din Constituţie, care se referă la familie.  În  mai 2017, Camera Deputaţilor, apoi, în septembrie 2018 şi Senatul României, au adoptat propunerea legislativă privind referendumul de modificare a Constituţiei. Iniţiativa este contestată de mai multe organizaţii ce apără drepturile omului motivând că acest referendum va duce la încălcarea normelor internaţionale privind drepturile omului şi la creşterea discriminarii cu caracter homofob.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite