Monica Macovei: „La Vilnius se va recomanda şi liberalizarea vizelor pentru Moldova“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monica Macovei, preşedinta comitetului de cooperare Moldova – Uniunea Europeană FOTO: Arhivă
Monica Macovei, preşedinta comitetului de cooperare Moldova – Uniunea Europeană FOTO: Arhivă

Declaraţia a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă de către Monica Macovei, preşedinta comitetului de cooperare Moldova – Uniunea Europeană.

„La Vilnius, Republica Moldova va parafa Acordul de Asociere cu UE din care face parte şi Acordul aprofundat de liber schimb. Urmează apoi o perioada în care aceste documente, care au peste 1000 de pagini, se traduc în cele 23 de limbi oficiale ale UE. Apoi, Consiliul European, prin juriştii lingvişti, trebuie sa verifice din punct de vedere juridic textul, care va fi trimis apoi spre ratificare statelor membre. Textul va fi semnat apoi de Republica Moldova şi UE, iar acest moment este foarte important pentru ca după aceea textul (ratificat intre timp de parlamentul Republicii Moldova) intra în vigoare în mod provizoriu“, susţine europarlamentarul român într-un interviu pentru Radio Europa Liberă. „Decizia politica, formal, se ia la Vilnius, dar din punctul meu de vedere, ea este deja luata: s-au încheiat negocierile, şi numai o catastrofa sa se întâmple pana atunci ca sa nu se parafeze aceste documente foarte importante la Vilnius“, a menţionat preşedinta comitetului de cooperare Moldova-UE.

Totodată, în cadrul aceluiaşi interviu, Monica Macovei speră că Acordul de asociere a Moldovei la UE şi cel privitor la liberalizarea vizelor vor intra în vigoare în 2014. „Şi, sigur, la Vilnius se va recomanda şi liberalizarea vizelor pentru Moldova, care sper sa se întâmple în 2014, o data cu intrarea în vigoare a Acordului de Asociere şi a celui de liber schimb. În opinia mea, este foarte important sa intre în vigoare în timpul mandatului acestei Comisii Europene“, a mai adăugat europarlamentara. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite