Dodon condamnă iniţiativa creării unui batalion moldo-român: Nu voi permite să fim implicaţi în jocuri geopolitice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Igor Dodon a condamnat miercuri, 7 februarie, iniţiativa lansată de către ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, privind crearea unui batalion mixt moldo-român. Preşedintele moldovean susţine că acest plan este „încă un pas pe calea suprimării statutului de neutralitate permanentă a Republicii Moldova şi a securităţii noastre naţionale”.

„Am convingerea că orice tentative de a crea careva subdiviziuni militare comune cu alte state, cu atât mai mult membre NATO, sunt categoric inacceptabile pentru un stat neutru, precum este Republica Moldova. Semnarea unor acorduri difuze privind crearea de batalioane militarizate mixte constituie o încălcare directă a prevederilor Constituţiei Republicii Moldova”, a declarat Igor Dodon într-o postare pe Facebook.

Şeful statului afirmă că asemenea de iniţitive, precum cea privind inaugurarea oficiului NATO la Chişinău sau invitaţiile permanente adresate Armatei Naţionale de a participa la exerciţii militare organizate de blocul militar NATO, capătă un caracter sistematic.

„Am cerut autorităţilor competente explicaţiile de rigoare şi am dispus să fie luate toate măsurile în conformitate cu prevederile legale în raport cu persoanele care au admis astfel de acţiuni”, a subliniat preşedintele.

Dodon a accentuat că Republica Moldova este un stat neutru.

„În calitatea mea de preşedinte şi garant al Constituţiei, nu voi permite să fim implicaţi în jocuri geopolitice, care doar dăunează ţării noastre”, a conchis Igor Dodon.

Amintim că şi Comitetul Central al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova a emis marţi, 6 februarie, o declaraţie cu privire la vizita ministrului Apărării al României, Mihai Fifor, la Chişinău în perioada 4-5 februarie. Comuniştii se arată indignaţi de ideea lansată de către oficialul român despre crearea unui batalion mixt moldo-român, după modelul celui româno-ungar.

După întâlnirea cu omologul său, Eugen Sturza, la Chişinău. ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, a declarat că România va pune umărul la instruirea Forţelor Armate din Republica Moldova şi a propus înfiinţarea unui batalion mixt moldo-român, după modelul celui româno-ungar.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite