Guvernul a dat aviz pozitiv finanţării partidelor politice de către stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă intră în vigoare, finanţările partidelor vor fi limitate. FOTO: Adevărul
Dacă intră în vigoare, finanţările partidelor vor fi limitate. FOTO: Adevărul

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind modificarea Codului electoral în privinţa finanţării partidelor politice din bugetul de stat.

Potrivit proiectului, suma planificată pentru finanţare nu va putea depăşi 0,2% din totalul veniturilor bugetului de stat. 50% din sumă vor fi alocate în funcţie de rezultatele acumulate de partide la alegerile parlamentare, iar alte 50% - în urma alegerilor locale.

Un partid nu va putea avea venituri anuale mai mari de 0,25% din valoarea bugetului de stat, ceea ce în anul 2013 ar constitui aproximativ 57 de milioane de lei. Banii se vor transfera lunar pe conturile formaţiunilor politice şi anual ele vor prezenta rapoarte privind gestionarea fondurilor.

În timpul campaniilor electorale, fiecare concurent va deschide un cont bancar în care vor fi vărsate fonduri proprii sau primite de la alte persoane pentru defăşurarea campaniei. Comisia Electorală Centrală va stabili o limită a sumei ce poate fi acumulată, în dependenţă de numărul de alegători din circumscripţia vizată.

Totodată, contribuţia unei persoanei fizice va fi de până la aproximativ 70 de mii de lei şi 140 000 de lei din partea unei persoane juridice.

Partidele politice şi candidaţii independenţi vor prezenta la fiecare două săptămâni rapoarte privind gestionarea banilor din campaanie. Totodată, concurentul care îşi va retrage candidatura va fi obligat să restituie banii alocaţi de către stat în termen de cel mult două luni.

CEC urmează să elaboreze documentele necesare pentru aplicarea şi respectarea legii privind finanţarea partidelor.

Potrivit proiectului, susţinerea materială a campaniilor electorale de către persoane şi companii străine sau instituţii publice finanţate de stat este interzisă. În aceeaşi categorie se înscriu sindicatele, organizaţiile religioase sau de binefacere. Concurenţii, la rândul lor, nu vor avea voie să propună alegătorilor bani, ajutoare umanitare sau să folosească fondurile în scopuri personale.

Finanţarea ilegală va fi pedepsită cu amenzi de la 2.000 la 10.000 de lei,  până la trei ani de închisoare şi interzicerea de a ocupa anumite funcţii pe un termen de până la cinci ani. Aceeaşi amendă este prevăzută şi pentru şantajul donatorilor partidelor politice.

Proiectul de lege urmează a fi votat în Parlament.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite