Fost colonel SIS: Dacă socialiştii câştigă alegerile parlamentare, vom asista la „transnistrizarea” Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă Partidul Socialiştilor va obţine majoritatea în Parlament în 2018, aşa cum s-a angajat Igor Dodon, vom fi martori la nişte procese catastrofale pentru Republica Moldova în domeniul reglementării transnistrene, crede Ion Leahu, fost colonel în cadrul Serviciului de Informaţii şi Securitate şi ex-reprezentantul Moldovei în Comisia Unificată de Control.

„Aceea ce politicienii demult au numit-o transnistrizarea. Adică, aceea ce are loc în Armenia, aceea ce, tangenţial aşa, se încearcă să aibă loc în Azerbaidjan, o să aibă loc la noi”, a spus Ion Leahu în cadrul emisiunii „Punct şi de la capăt”, la Radio Europa Liberă, transmite IPN.

Ion Leahu a amintit că preşedintele socialist Igor Dodon s-a angajat ca în anul 2018 să concentreze în mâinile sale toată puterea executivă şi a subliniat că acest lucru va fi mult mai rău decât cum a fost pe timpul lui Vladimir Voronin. 

„Voronin era altul. El avea într-adevăr o putere, să spunem aşa, mai mare şi în situaţia în care el se simţea mai puternic, el trebuia încă să fie convins. Dodon de-acum este convins. Şi din moment ce a doua zi, după ce vor fi numărate voturile, el o să obţină majoritatea în Parlament, o să fim martori la nişte procese catastrofale pentru Republica Moldova”, a remarcat Ion Leahu.

În opinia sa, Chişinăul nu a dat niciodată dovadă de consecvenţă în reglementarea transnistreană. 

„Cel puţin, de consecvenţă, eu nu mai vorbesc de o abordare profundă bazată pe nişte pietre fundamentale. 1996 – Mircea Snegur semnează cu Tiraspolul, cu Smirnov protocolul problemelor coordonate în care Transnistria pentru prima dată primeşte oficial dreptul la toate însemnele statale: imn, drapel, ştampilă etc. etc. Deci, de la asta s-a pornit practic procesul de recunoaştere reală. Şi mai departe. 1997 – Memorandumul de la Moscova: dreptul pentru Transnistria de a avea relaţii externe economice libere ş.a.m.d. 2001 – 20 de documente semnate cu Smirnov de către Voronin, printre care Voronin pentru prima dată se obligă să restituie pierderile care au fost, chipurile, cauzate Transnistriei pe timpul conflictului armat”, a spus Ion Leahu.

Acesta a menţionat că, după 2009 încoace, are loc semnarea mai multor protocoale în cadrul formatului „5+2”, printre care semnarea actului prin care Transnistria este egalată cu Chişinăul la masa de tratative. Mai departe soluţionarea problemei prin metodica sau prin tactica paşilor mici. Paşii mici, în care niciun procent din cele care au fost vizate, semnate, soluţionate nu viza interesele Republicii Moldova, numai ale Transnistriei. 

„Absolut tot, începând cu trenurile care s-au pornit Chişinău-Odesa şi terminând cu funicularul de la Râbniţa, care a fost demontat… Mărunţişuri, lucruri foarte mărunte, dar, totuşi, ele au fost în interesul Transnistriei. Noi n-am obţinut măcar un singur lucru – să fie scos zidul din sârmă ghimpată cu care este îngrădit liceul din Tiraspol”, a mai spus Leahu.

În opinia sa, este nevoie de o politică mai strictă, mai dură, la aeroport. Este nevoie ca Chişinăul să elaboreze o strategie şi să fie consecvent în realizarea acestei strategii. Fiind asistaţi de către Uniunea Europeană, de către comunitatea internaţională, în genere, am putea să obţinem lucruri mult mai frumoase şi mult mai eficiente, a conchis ex-reprezentantul Moldovei în Comisia Unificată de Control.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite