Filmele despre 7 aprilie 2009: fiecare cu adevărul lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestele tinerilor din 7 aprilie 2009 au degenerat în altercaţii violente cu forţele de ordine şi devastarea Preşedinţiei şi Parlamentului. FOTO Reuters
Protestele tinerilor din 7 aprilie 2009 au degenerat în altercaţii violente cu forţele de ordine şi devastarea Preşedinţiei şi Parlamentului. FOTO Reuters

În lipsa unei anchete care să facă lumină asupra evenimentelor din 7 aprilie 2009, mediul on line a fost invadat cu documentare care susţin că prezintă adevărul despre proteste. Filmele provin de la diferite partide sau instituţii media, oferind mai multe puncte de vedere.

Se obesrvă totuşi, că odată cu trecerea timpului, frecvenţa apariţiei documentarelor este în scădere. Cele mai multe filme despre evenimentele din 7 aprilie au apărut în anul în care au avut loc protestele.

„Adevărul despre 7 aprilie“

Printre primele documentare este „Adevărul despre 7 aprilie“, realizat de Partidul Liberal. În acesta se menţionează că Valeriu Boboc este prima victimă a terorii comuniste în urma protestelor împotriva fraudării alegerilor. Sunt prezentate alte victime, printre care Ion Ţâbuleac, despre care Procuratura Generală ar fi spus că s-a sinucis. Cadavrul lui a  fost aruncat în curtea Spitalului de Urgenţă din Chişinău dintr-o maşină, marca NIVA, aparţinând Ministerului Afacerilor Interne.

Despre cadavrul celei de a treia victim, Eugen Ţapu, în film se spune că a fost adus acasă într-un sicriu ermetizat de către poliţişti. Procuratura Generală a stabilit că tânărul de 26 de ani s-ar fi spânzurat cu şireturile de la încălţăminte, deşi el cântărea 80 de kg şi pe gâtul lui nu se vedea nicio urmă.

Alte filme documentare care au prezentat în moduri diferite evenimentele din 7 aprilie sunt „În apărarea Moldovei“, de 28 de minute, al cărui autor este Alianţa Moldova Noastră, formaţiune care a dispărut în urma fuziunii cu PLDM.


În aceeaşi perioadă a mai apărut documentarul „Cutia neagră“, al cărui autor nu este identificat, dar a fost promovat pe site-ul Partidul Liberal Democrat, şi de unii membrii ai PLDM.


Nu în ultimul rând, imaginea protestelor din perspectiva comuniştilor a fost prezentată în filmul „Atac asupra Moldovei!“ de 58 de minute.

„Atac asupra Moldovei“

Autorul este Constantin Starâş, fosta vedetă a postului TV NIT, controlat Partidului Comuniştilor. Un documentar în care se spune că provocatorii i-au atacat pe poliţiştii paşnici, folosind astfel o practică de instigare la violenţe.

Perspectiva evenimentelor este mult schimbată în documentarul lui Constantin Starâş în care se arată că singurii protestatari care au fost arestaţi erau cei băuţi şi drogaţi.

Valeriu Gurbulea, procurorul general, declara că 300 de poliţişti au fost răniţi, iar că scopul protestelor nu avea nimic în comun cu rezultatul alegerilor, ci ar fi fost doar un plan pus la cale de organizaţii din România. Vina a fost pusă pe seama organizaţiei „Noua Dreaptă – Noii golani“ din România, care „consideră că toate rasele române trebuie unite“ şi ar fi dorit restabilirea României Mari.

În viziunea autorilor, protestele ar fi fost finanţate de guvernul României. Se mai sugerează că resursele informaţionale ale Republicii Moldova au suferit un atac fără precedent dinspre România. 

Tot în 2009, a apărut un film despre soarta familiei Boboc. Potrivit autorilor, fiul de doar doi ani al lui Valeriu Boboc a învăţat a rosti cuvântul „tata“, privind la televizor imaginile în care apare tatăl său... în sicriu. Documentaru era dedicat tinerilor care au suferit şi cetăţenilor ce-şi cer în continuare dreptul al adevăr. Scenariul şi regia filmului sunt realizate de către Leontina Vatamanu şi Ion Terguţă, iar producţia - de Virgil Mărgineanu.


„Agonia surzilor“, a fost un alt documentar, prezentat de către JURNAL TV. A apărut, potrivit autorilor, ca rezultat al tăcerii cronice afişate de forurile europene vizavi de mişcările de masă de la Chişinău din aprilie 2009. Scurtmetrajul regizat de ziaristul basarabean Ion Terguţă este un puzzle de înregistrări a mai multor televiziuni şi din declaraţiile martorilor oculari, menit să reconstituie succint, într-o formă temperată, protestele anticomuniste.

Deşi imediat după evenimentele din 7 aprilie 2009, documentare nu conteneau să apară, cu trecerea timpului, acestea s-au rărit.

Operaţiunea „7 aprilie 2009“

Anul trecut, în noaptea de 6 spre 7 aprilie mediul, apare documentarul Operaţiunea „7 aprilie 2009“, care îl prezintă pe deputatul comunist Mark Tkaciuk principalul organizator al evenimentelor. Acesta l-ar fi angajat pe bloggerul rus Eduard Baghirov să participe activ la violenţele din aprilie, pentru suma de 500.000 de dolari. În materialul video de 50 de minute se povesteşte despre cei care au stat în spatele evenimentelor de acum patru ani. Vocea naratorului este distorsionată.

Anul acesta a apărut un nou documentar, care înaintează o nouă versiune. Autorii ultimului film, la fel ca şi cei de anul trecut, nu şi-au dezvăluit identitatea, iar glasul persoanei este modificat.

Potrivit comentariilor din video, Rusia de pregătea să trimită tancurile din regiunea transnistreană spre Chişinău pentru a potoli spiritele din 7 aprilie. „După ce legionarii lui Ilaşcu au arborat drapelul României pe sediile Preşidinţiei şi a Parlamentului, tancurile şi militarii armatei a 14-a de la Bender şi Tiraspol au fost mobilizate pentru a se deplasa la Chişinău“, se menţionează în film.


FOTO VIDEO Istoria „revoluţiei twitter“ din Republica Moldova sau cum au plecat comuniştii de la putere

Astăzi se împlinesc patru ani de la protestele violente din 7 aprilie 2009, când mii de tineri au ieşit în stradă pentru a contesta victoria covârşitoare a comuniştilor, cerând repetarea scrutinului parlamentar. „Adevărul“ vă prezintă cronologia evenimentelor care s-au soldat jertfe umane şi au schimbat cursul Republicii Moldova.

Evenimentele din 7 aprilie 2009 vor fi comemorate astăzi la Chişinău

Patru ani s+au scurs de la protestele din 7 aprilie 2009. Astăzi în Chişinău se vor desfăşura mai multe evenimente de comemorare a protestelor violente la care au manifestat mii de tineri.

Atac informatic sau blocaj? Paginile WEB ale Guvernului şi Parlamentului nu funcţionează duminica 

Toate site-urile Guvernului Republicii Moldova nu pot fi accesate, inclusiv ale ministerelor şi a structurilor subordonate, precum Vama, Fiscul etc. Motivele rămân necunoscute.

Eduard Baghirov, singurul organizator al „revoluţiei twitter“ identificat de procurori: „Scenariul de la 7 aprilie 2009 poate fi repetat“  

Scriitorul rus Eduard Baghirov, care a fugit de sub nasul oamenilor legii la Moscova şi este judecat în absenţă pentru că ar fi pus la cale acum patru ani o revoluţie de tip twitter în Republica Moldova, susţine că scenariul din 2009 poate fi repetat.

7 aprilie în presa străină:  De la explozie de proteste cu ajutorul reţelelor sociale la „tentativă de lovitură de stat“  

Evenimentele din 7 aprilie au schimbat agenda presei internaţionale şi au stârnit reacţii din partea oficialilor europeni, dar şi ai Federaţiei Ruse.

7 aprilie 2009 - patru ani de la protestele de la Chişinău. Doi tineri promiţători de peste Prut încearcă să schimbe la faţă Republica Moldova     

„Viaţa a făcut să îi cunosc, succesiv, pe doi dintre tinerii promiţători, de peste Prut. Aici fiind vorba de scriitoarea Maria Augustina Hâncu şi de fratele ei Damian, unul dintre cei care au fost bătuţi, deloc în glumă, de băieţii deştepţi, cu ochi albaştri, cu şi fără uniforma forţelor de ordine, dar spirit KGB-ist 100%”, povesteşte analistul militar Ion Petrescu, pe blogul său de pe adevarul.ro.

Reparaţia clădirii Parlamentului va fi terminată până la finele anului, dacă vor fi bani  

„Dacă vor fi alocate resursele financiare, într-o lună se va încheia reparaţia în blocul G , iar până la finele anului în curs, deputaţii vor putea să-şi ocupe locurile în birourile din sediul renovat al Parlamentului“, susţine Anatolie Zolotcov, viceministrul în exerciţiu al Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor.

Revoluţia din 7 aprilie 2009: edificiile distruse au fost lăsate de izbelişte

La patru ani de la revolta tinerilor şi distrugerea Preşedinţiei şi Parlamentului, niciuna dintre clădiri nu a fost reablilitată. Din lipsă de bani, la un edificiu reparaţiile întârzie, iar la al doilea nici nu au început.

Victimele de la 7 aprilie 2009 încă îşi caută dreptatea în instanţă  

Din primăvara lui 2009, Sergiu Creţu îşi împarte timpul între universitate, serviciu şi instanţele de judecată. El este unul dintre sutele de tinerii luaţi pe sus de oamenii legii şi duşi în comisariate. „Nu am fost la proteste pe 7 aprilie 2009. A doua zi m-am dus să văd ce se întâmplă. În staţie un grup de persoane îmbrăcate în civil m-au băgat cu forţa în maşină“, îşi aminteşte Sergiu.

7 aprilie - revoluţia trădată  

„Cea de-a patra aniversare a revoltei anticomuniste din 6-7 aprilie 2009 surprinde Republica Moldova într-o situaţie foarte proastă: Guvernul Filat a fost demis după o moţiune de cenzură iniţiată de comunişti, iar nişte eventuale alegeri anticipate le pot asigura acestora revanşa şi revenirea la putere”, noteazăs scriitorul Vitalie Ciobanu, pe blogul său de pe adevarul.ro.

Ex-viceministrul Valentin Zubic, „spălat” de 7 aprilie 2009. Procurorii nu au suficiente probe ca să trimită în instanţă dosarul fostului oficial  

În timp ce procurorii aşteaptă verdictul magistraţilor de la Curtea de Apel în dosarul fostului ministru de Interne Gheorghe Papuc şi a ex-comisarului municipiului Chişinău Vladimir Botnari, soarta dosarului intentat pe numele fostului viceministru de Interne Valentin Zubic rămâne incertă. Din lipsă de probe, oamenii legii evită să-l trimită în instanţă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite