Fără a informa oficial Chişinăul, Dmitri Rogozin vine pe 9 mai la Tiraspol pentru „sărbătoare“ şi „vizite la obiectele sociale finanţate de Rusia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin. FOTO: Tudor Iovu
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin. FOTO: Tudor Iovu

Ambasadorul Rusiei în Moldova, Farit Muhametşin, chemat azi la Ministerul de Externe pentru a explica de ce vine vicepremierul rus Dmitri Rogozin la Tiraspol, pe 9 mai, a declarat că programul vizitei încă nu a fost stabilit, dar prioritare vor fi inspecţia unor construcţii pentru meniri sociale şi participarea la sărbătoarea Zilei Victoriei.

„În cadrul întrevederii de astăzi a viceministrului  Valeriu Chiveri cu Ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin, au fost discutate mai multe subiecte de pe agenda bilaterală, precum şi eventuala vizită în Republica Moldova a vicepremierului rus Dmitri Rogozin. Viceministrul Valeriu Chiveri a atras atenţia aspura faptului că, până în prezent, partea moldovenească nu a fost informată oficial despre vizita demnitarului rus şi a solicitat respectarea exigenţilor diplomatice in toate aspectele ce ţin de organizarea acestei vizite“, a declarat pentru „Adevărul“ Ana Taban, şefa serviciului de presă al MAEIE de la Chişinău.  

La rândul său, diplomatul rus a menţionat că Ambasada va informa MAEIE despre detaliile referitoare la acest subiect după ce va recepţiona o confirmare a vizitei din partea autorităţilor de la Moscova. Având în vedere sensibilitatea subiectului, precum şi evoluţia situaţiei din regiune, viceministrul Chiveri a solicitat părţii ruse să trateze cu maximă responsabilitate organizarea unor asemenea vizite în Republica Moldova.

„Cunosc despre vizita lui Rogozin. După ce va sosi la Chişinău, acesta va pleca la Tiraspol să se întâlnească cu veteranii. Va vizita şi construcţiile obiectelor de menire socială care au fost finanţate de Rusia", a declarat pentru presă Farit Muhametşin, citat de publika.md

Potrivit ambasadorului, vizita vicepremierului Dmitri Rogozin, reprezentantul special al preşedintelui rus pentru regiunea transnistreană, nu va fi una oficială. Oficialul a menţionat, de asemenea, că nu au fost stabilite deocamdată întâlniri cu reprezentanţi ai coaliţiei de guvernare de la Chişinău. „El merge în Transnistria cu ocazia sărbătorii, nu este vorba de o vizită oficială. Programul vizitei lui se stabileşte, dar încă nu se cunoaşte dacă va avea întrevederi cu oficiali din Chişinău“, a mai adăugat Muhametşin.

Şeful Biroului pentru Reintegrare, Gheorghe Balan, a spus că vizita vicepremierului rus urma să fie coordonată din timp. „Nu am primit scrisori oficiale sau demersuri oficiale cu privire la vizita viceprim-ministrului Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin. În mod normal, orice vizită oficială se coordonează din timp. În momentul de faţă vedem că însuşi ambasadorul Federaţiei Ruse nu cunoaşte detalii despre această vizită a domnului Rogozin“, a punctat Gheorghe Bălan.

Autorităţile de la Chişinău au anunţat că ar putea cere anularea vizitei lui Rogozin la Tiraspol, în cazul în care se va constata că aceasta ar putea tensiona situaţia din regiune. În replică, vicepremierul rus a anunţat pe o reţea de socializare că „respectă avertismentele şi chiar ameninţările“, dar că oricum va merge, pe 9 mai, la Tiraspol. Oficialul rus a fost la Chişinău şi Tiraspol şi anul trecut de 9 mai. 

Ultima dată, Dmitri Rogozin a fost la Chişinău la 2 septembrie 2013, când a venit în Moldova să serbeze „ziua independenţei Transnistriei“. Oficialul rus a ameninţat atunci Moldova cu de toate: că ar putea îngheţa la iarnă, că ar putea „pierde vagoane“ în drum spre UE, cu embargo la vinuri şi produse agricole

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite