Expert polonez: Aşa-numita Uniune Economică Eurasiatică se bazează pe violenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin semnarea statutului de observator la Uniunea Economică Eurasiatică, Republica Moldova s-a aliniat unui model de dezvoltare dominat de un stat care are grave probleme de imagine în relaţia cu Occidentul şi cu restul lumii. De această părere este Sławomir Dębski, directorul Institutului Polonez de Afaceri Internaţionale.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, expertul a declarat că aşa-numita Uniune Economică Eurasiatică, patronată de Rusia, se bazează pe violenţă, transmite IPN.

„Modelul european de integrare este bazat pe autodeterminarea naţiunilor şi libera voinţă a societăţilor, care pot alege modelul de dezvoltare pe care îl consideră mai bun pentru ele. În timp ce aşa-numita Uniune Economică Eurasiatică, patronată de Rusia, se bazează, mai devreme sau mai târziu, pe violenţă. Dacă refuzi modelul rusesc de dezvoltare, dacă optezi pentru unul european, atunci – şi am văzut asta în 2013-2014 – te poţi confrunta cu şantaj din partea Rusiei sau chiar cu o invazie militară”, a notat Sławomir Dębski.

Directorul Institutului a menţionat că în Europa sunt două modele de dezvoltare foarte diferite. Uniunea Europeană ESTE bazată pe integrarea economică, supremaţia legii, democraţie şi drepturile omului. A demonstrat că este cel mai bun model pentru dezvoltarea naţiunilor. De partea cealaltă, este alt model de dezvoltare, generat de interacţiunea strânsă dintre politic, business şi crimă.

„Deci, avem un model care trebuie să recurgă la falsuri pentru a atrage alte state. Aceasta a fost în general experienţa noastră cu Uniunea Eurasiatică. Şi acest lucru îl putem vedea nu doar în Ucraina, care după cum ştim s-a împotrivit ideii de a fi membru al Uniunii Eurasiatice. Şi, când a făcut asta, Rusia a recurs la şantaj economic, a introdus sancţiuni împotriva Ucrainei şi, în final, a pornit un război împotriva acestei ţări pentru a opri mişcarea ucraineană către structuri care ar fi putut asigura condiţii pentru o viaţă mai bună”, a spus Sławomir Dębski, menţionând că acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Belarus, însă acolo nu a existat experienţa unei agresiuni sau a războiului.

Cât ţine de statutul observator, expertul spune că uneori ţările fac asta pentru a putea arunca un ochi pe ce se întâmplă în interior. Potrivit lui, dacă motivaţia preşedintelui Moldovei este de a fi la curent cum operează acest sistem, de a fi atent din ce direcţie poate veni pericolul, atunci desigur că riscul care decurge din implicarea în acest sistem este unul limitat.

„Dar dacă închideţi ochii şi deveniţi influenţaţi de iluzia că acest model este o instituţie care poate duce la o dezvoltare mai rapidă, care poate da nişte stimulente suplimentare pentru a ridica nivelul de viaţă a oamenilor din ţara Dvs. – atunci trebuie să fiţi foarte atenţi. Nu vă faceţi iluzii, va rog. Nu vă faceţi iluzii”, a mai spus Sławomir Dębski.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite