Evgheni Şevciuk a ameninţat Moldova cu divorţ definitiv
0Liderii republicii separatiste de la Tiraspol au anunţat că nu vor participa la negocierile 5+2 de la Viena, programate pentru 10-11 aprilie. Mai mult, aşa-zisul preşedinte a declarat ieri că unica şansă de rezolvare a diferendului transnistrean este o despărţire civilizată
Într-o scrisoare expediată Biroului pentru Reintegrare, partea transnistreană a cerut amânarea negocierilor pentru o altă dată, invocând drept pretext că Parlamentul de la Chişinău nu a anulat două taxe vamale introduse acest an în cazul operaţiunilor de import efectuate de agenţii economici din stânga Nistrului. Solicitarea a fost reiterată ieri la Bender, unde reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului nu au ajuns la un numitor comun nici în problema accesului fermierilor la terenurile agricole situate după traseul Tiraspol-Camenca, dar nici în cazul şcolilor cu predare în limba română din regiune.
Potrivit şefului Biroului pentru Reintegrare, George Bălan, au rămas în vigoare întâlnirea experţilor grupurilor de lucru pentru economie, de pe 11 aprilie, şi întrevederea din 14 aprilie dintre Eugen Carpov şi Nina Ştanski, la Chişinău.
Taxele cu bucluc ce au înfuriat Tiraspolul
„VOM FI NEVOIŢI SĂ NE APĂRĂM CETĂŢENII“
Tot ieri, liderul autoproclamatei republici transnistrene Evgheni Şevciuk a reamintit, într-o adresare anuală către locuitorii regiunii, că „divorţul civilizat“ ar fi unica modalitate de rezolvare a conflictului transnistrean. Mai mult, el a propus desfăşurarea unui nou referendum în regiune şi aplicarea precedentului Crimeii în Transnistria, catalogând audeterminarea peninsulei drept „un exemplu de succes“.
Şevciuk nu a ezitat să acuze Occidentul de politica dublelor standarde şi Ucraina de organizarea blocadei regiunii transnistrene prin filtrarea cetăţenilor şi mărfurilor ruseşti la hotar. În schimb, el a mulţumit Moscovei pentru ajutorul acordat, în special vicepremierului rus Dmitri Rogozin.
Liderul republicii-fantomă a trecut şi la ameninţări, atunci când a vorbit despre mitingul de vineri de la Doroţcaia, raionul Dubăsari. „Structurile de forţă ale Moldovei au încercat să ameninţe cetăţenii noşti. Vom fi nevoiţi să ne apărăm cetăţenii. Nimeni nu are dreptul să folosească structurile de forţă pentru a face presiuni asupra cetăţenilor rmn, pentru a le schimba opiniile“, a declarat Şevciuk, exact ca preşedintele Rusiei Vladimir Putin.
PROVOCĂRI ÎN PREAJMA SEMNĂRII ACORDULUI DE ASOCIERE
În timp ce aşa-zisul preşedinte de la Tiraspol flutură pumnii, şeful statului Nicolae Timofti a încercat ieri să calmeze spiritele. „Cred că va fi linişte în ţară. Trebuie să ne realizăm planul de acţiuni care duce spre semnarea Acordului de Asociere şi considerăm că trebuie să fim gata să întâmpinăm orice greutăţi care pot apărea pe parcurs“, a declarat preşedintele după şedinţa Consiliul Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre situaţia regională şi impactul semnării Acordului de Asociere cu UE asupra Moldovei.
Totuşi, autorităţile nu exclud apariţia provocărilor în preajma semnării acordului, programat pentru luna iunie. „Am primit indicaţii să facem regulă în sistemul militar, ca să fie gata în orice moment. Situaţia regională este complicată, în mai multe oraşe din Ucraina sunt destabilizări. Nu excludem că sunt nişte provocări la care trebuie şi noi să acordăm atenţie“, a adăugat noul ministru al Apărării, Valeriu Troenco.
IPOTEZA OCUPĂRII LA PACHET CU AJUTOR UMANITAR
Mult mai îngrijorat s-a arătat ambasadorul Ucrainei la Chişinău, Serghei Pirojkov. „Există informaţii că şi pacificatorii ruşi din Transnistria intenţionează să organizeze exerciţii militare, iar scenariul este escortarea unui convoi cu ajutor umanitar pentru Transnistria. Un astfel de scenariu nu a fost aplicat niciodată, dar el presupune şi implicarea forţelor armate“, a declarat Pirojkov într-un interviu pentru Kommersant.md.
Analistul politic Oazu Nantoi: „Format de conservare a conflictului, nimic mai mult“
„Faptul că Nina Ştanski a primit indicaţii de la Kremlin şi a declarat că nu va participa la negocierile de la Viena poate să nu însemne nimic. Dacă Rusia şi-ar dori să organizeze provocări, existenţa sau lipsa formatului nu-i deranjează deloc“, susţine analistul Oazu Nantoi. Expertul mai declară că 5+2 nu este un format de soluţionare a conflictului, ci doar un mecanism de conservare a situaţiei. „Pe parcursul existenţei sale nu a adoptat nicio decizie în direcţia soluţionării problemei“, accentuează Nantoi. „Situaţia în regiune s-ar înrăutăţi dacă guvernarea de la Kiev nu va reuşi să anihileze provocările din sud-estul ţării, administraţia rusă va continua cu intervenţii militare, iar Crimeea ar putea fi «conectată» cu Transnistria. Deocamdată scenariul nu arată realist, deşi nu este imposibil“, mai spune specialistul.