Este posibilă o opoziţie în Transnistria?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 29  noiembrie 2015, în regiunea transnistreană vor avea loc aşa-numitele alegeri parlamentare, de rezultatul cărora va depinde şi cine va câştiga aşa-numitele alegeri prezidenţiale din regiune.

Potrivit surselor Adevărul Moldova, lupta grea se va da între echipa actualului lider de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, şi partidul „Obnovlenie” controlat de corporaţia „Sheriff”.Situaţia puterii actuale din Transnistria devine tot mai proastă. Analizând anii electorali 2015-2016 putem trage mai multe concluzii, a declarat Andrei Safonov, preşedintele Asociaţiei politologilor independenţi din Transnistria. În primul rând, concurenţii îşi vor focaliza puterile pentru a accede în aşa-zisul parlament al Transnistriei, Sovietul Suprem. Sovietele locale (consiliile locale) au o putere de decizie foarte mică în regiune.

„Cu toate acestea, nu consider această abordare una corectă, deoarece sovietele celor 7 unităţi teritorial-administrative din Transnistria pot forma o bază serioasă pentru susţinerea opoziţiei”, consideră Safonov.

Reforma pregătită de Şevciuk

image

Este prematur să dicutăm despre alegerile aşa-numitului preşedinte al Transnistriei. Este, însă, evident că în condiţiile unor alegeri corecte şi transparente şansele actualului lider de a-şi păstra mandatul sunt minime, consideră Safonov. „Motivul e foarte simplu: puterea executivă şi-a arătat incompetenţa şi incapacitatea de a găsi soluţii. Economia se află pe brânci, ca şi sfera socială, au fost reduse pensiile şi salariile bugetarilor cu 30%. De aceea, nu exclud versiunea ce bântuie în Transnistria - că echipa lui Evgheni Şevciuk pregăteşte o reformă privind anularea alegerii preşedintelui de către populaţia regiunii, astfel încât funcţia de „şef al republicii” să fie aleasă de Sovietul Suprem”, opinează Andrei Safonov, fost candidat la şefia regiunii transnistrene.

Politologul se întreabă, totodată, dacă o asemenea idee va fi acceptată de popor şi crede că iniţiativa ar putea prinde contur dacă Şevciuk va avea majoritatea în Sovitul Suprem după alegerile din 29 noimbrie 2015. La aceste alegeri, o mişcare de opoziţie faţă de apropiaţii lui Şevciuk ar fi partidul „Obnovlenie” („Schimbarea” - trad din rusă). Acest partid deţine o majoritate simplă în Soviet. Opoziţia poate fi formată şi din politicieni independenţi şi activişti sociali. Faptul care se conturează cu certitudine este că Şevciuk are tot mai mulţi oponenţi. „Deocamdată, nu putem afirma că gruparea lui Şevciuk deţine un potenţial uman şi intelectual pentru a schimba situaţia din Transnistria în bine”, concluzionează Safonov.

Şevciuk vs Sheriff

image

Controversatul politician Dmitri Soin, liderul grupării politice interzise în Transnistria „Prorîv”, a declarat pentru Adevărul Moldova că lupta grea la aşa-numitele parlamentare din regiune se va da între echipa „preşedintelui” Evgheni Şevciuk şi cea mai mare corporaţie regională „Sheriff”. Această corporaţie controlează majoritatea în actualul Soviet Suprem. „Suntem deja martorii primelor semnale ale crizei din toamnă. Pe reţelele sociale, în mass-media a început schimbul de replici ascuţite şi materiale compromiţătoare. În spaţiul informativ sunt lansate tot mai multe informaţii „senzaţionale” atât despre Evgheni Şevciuk, cât şi despre miniştrii săi, dar şi despre compania „Sheriff”, de care sunt ataşaţi un număr de politicieni şi deputaţi. Se duce o luptă şi pentru controlul asupra aşa-numitei Comisii Electorale Centrale, dar şi asupra comiilor locale. Se vrea implementarea principiului: nu are importanţă cum se votează, contează cine numără voturile”, crede Soin.

Politicianul mai spune că în luna septembrie vor începe confruntări politice dure. Aceste confruntări vor constitui un preludiu pentru alegerile prezidenţiale. Cel care va învinge în această luptă va fi avantajat la aşa-numitele alegeri prezidenţiale. Potrivit aşa-zisei constituţii transnistrene, preşedintele are toată puterea în republica autoproclamată. „Miza este foarte mare, iar cel care va ieşi pierdant va dispărea de pe scena politică”, conchide Dmitri Soin.

Candidaţi „proeuropeni”

image

Oleg Hvoşcevski este fondatorul şi liderul „Uniunii transnistrenilor din Ucraina”. Această uniune susţine parcursul european al regiunii în componenţa Republicii Moldova. Organizaţia îşi propune să participe la aşa-numitele alegeri în Sovietul Suprem susţinând candidaţi proeuropeni. „Aceşti oameni ne-au vizitat în Odesa. Este vorba despre Irina Şerbinina, Vitalie Savciuk şi Iurie Petrik”. Pe lângă aceste persoane ar mai exista şi alţi locuitori ai Transnistriei care împărtăşesc atitudini proeuropene şi care vor participa la aceste alegeri, însă nu vor să-şi dezvăluie identitatea.

Hvoşcevski declară că, în cazul în care aşa-numitele autorităţi transnistrene vor crea obstacole pentru înregistrarea candidaţilor, ei vor califica aceste acţiuni drept încălcare a drepturilor omului şi vor „contesta deciziile în instanţe”. Întrebat dacă crede că în Transnistria sunt posibile alegeri libere, Hvoşcevski a răspuns: „Noi nu ştim dacă aceste alegeri vor fi libere, dar noi vom face tot ce ne stă în puteri fie transparente. În cazul în care candidaţii noştri vor fi prigoniţi, noi vom mediatiza aceste cazuri. Eu cred că ei nu vor risca să-i scoată pe candidaţii noştri din cursă pentru că situaţia în interiorul Transnistriei e foarte încordată. Oamenii nu ies la proteste, pentru că aşteaptă alegerile, pentru a înlătura banda lui Şevciuk de la putere. Altfel oamenii vor ieşi la proteste”.

Pe 2 septembrie, în regiunea transnistreană va fi sărbătorită aşa-numita zi a independenţei la care vor participa emisari de la Moscova. Hvoşcevski consideră că în acea zi vor avea loc primele proteste de amploare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite