Detalii din dosarul lui Andrei Tranga. Avocat: „Dimineaţa vrea să-i ia afacerea unui om pe care seara vrea să-l elibereze din puşcărie pe căi ilegale. Nu se leagă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Dron, avocatul omului de afaceri Andrei Tranga, proprietarul lanţului de restaurante „La Plăcinte” şi Andy`s Pizza”, reţinut într-un dosar penal deschis pentru şantaj, se arată nedumerit de lipsa de logică a celor prezentate în dosarul respectiv. Potrivit lui, dosarul penal pe numele lui Tranga a fost pornit pentru trafic de influenţă, în timp ce procurorii afirmă că este vorba despre un dosar deschis pentru şantaj.

Ion Dron a declarat că, în calitate de avocat angajat de familia omului de afaceri Andrei Tranga, a intrat în posesia unor acte procesuale care resping din prima ipoteza lansată în spaţiul public de procurori, care susţin că Tranga a fost reţinut pentru şantaj, în încercarea de a-l deposeda de afaceri pe cetăţeanul Viorel Varzari. 

De asemenea, Ion Dron califică drept neveridice şi informaţiile din scrisoarea anonimă, expediată în ziua reţineţii lui Tranga, la adresa mai multor instituţii de presă, unde se descria cu lux de amânunte schema prin care Tranga ar fi încercat să preia afacerea lui Viorel Varzari şi unde se menţiona despre implicarea în acest caz a şefului Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, care şi-a dat demisia din funcţie la scurt timp după publicarea acestei scrisori, fără a oferi alte detalii.

Ion Dron susţine că, potrivit demersului procurorului de caz în dosarul nr. 2019670076 şi încheierii instanţei de judecată, Andrei Tranga a fost reţinut pe 25 aprilie 2019 şi arestat de către judecătorul de instrucţie pentru 30 de zile, până la 25 mai 2019, pentru acţiuni de „trafic de influenţă”. Mai exact, trafic de influenţă pentru a-l elibera din arest pe acelaşi cetăţean Viorel Varzari, reţinut şi acesta într-un dosar penal.

„Pentru cei care nu sunt neapărat jurişti o să explic altfel. Potrivit celor spuse public de procurori şi celor celor scrise de judecător, acelaşi om, adică Andrei Tranga, dimineaţa vrea să-i ia afacerea unui om pe care seara vrea să-l elibereze din puşcărie pe căi ilegale, cu ajutorul unui procuror. Exact. Nu se leagă. Nici în fapte juridice şi nici în capul unui om astfel de acţiuni. Nu se leagă, dar omul este arestat şi ţinut la răcoare. De ce?”, a accentuat Ion Dron într-o postare pe Facebook.

Avocatul se întreabă „de ce publicului larg procurorii anunţă că Tranga Andrei este reţinut pentru un presupus atac raider, iar în culise este arestat cu totul pentru altceva? Cine şi de ce provoacă aceste confuzii pentru publicul larg? Cine şi ce scop urmăreşte prin arestarea unui om de afaceri, cu aproape 4.000 de locuri de muncă în spate, aici în Moldova?”.

„Sunt deocamdată numai întrebări, iar răspunsul ar trebui să vină, în scurt timp, de la cei chemaţi să facă justiţie şi dreptate în acest stat”, a subliniat apărătorul lui Tranga.

Ion Dron a afirmat că are întrebare către conducerea Republicii Moldova.

„Cum se întâmplă că aproape în centrul Europei, la Chişinău, oamenii de afaceri sunt arestaţi cu atâta grabă numai în temeiul unei scrisori anonime, ca pe vremuri negre comuniste?”, a conchis Dron.

Milionarul Andrei Tranga, proprietarul celui mai mare lanţ de restaurante din Republica Moldova, „La Plăcinte şi Andy`s Pizza”, a fost reţinut de procurorii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) vineri, 26 aprilie, într-un dosar penal deschis pentru şantaj.

Informaţia a fost confirmată pentru Adevărul de către şeful PCCOCS, Nicolae Chitoroaga, care a declarat că Andrei Tranga a primit mandat de arestare pe un termen de 30 de zile, într-un dosar penal deschis pentru şantaj. Procuratura nu a oferit alte detalii pe acest caz.

Natalia Tranga, soţia lui Andrei Tranga, a făcut prima declaraţie de la reţinerea omului de afaceri vineri, 10 mai. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Natalia Tranga s-a arătat extrem de dezamăgită de sistemul din Republica Moldova: „când nu există dreptate, dar există interesele unor factori de decizie care deţin puterea”. Ea a afirmat că tot ce a construit familia sa timp de 20 de ani riscă să fie distrus acum.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite