Curtea Constituţională a decis unanim: Filat nu poate fi premier desemnat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Filat nu poate fi premier desemnat FOTO Dumitru Goncear
Vlad Filat nu poate fi premier desemnat FOTO Dumitru Goncear

Curtea Constituţională a calificat drept neconstituţional decretul preşedintelui Nicolae Timofti privind desemnarea lui Vlad Filat drept candidat la funcţia de premier. Decizia unanimă a magistraţilor a fost anunţată acum câteva minute, anunţă Publika TV.

Se recunoaşte constituţional decretul preşedintelui R. Moldova din 8 martie 2013, privind demisia Guvernului. Se declară neconstituţional decretul din 10 aprilie 2013, privind desemnarea candidatului la funcţia de premier. Prim-ministrul unui guvern demis prin moţiune de cenzură, pentru suspiciune de acte de corupţie, se află în imposibilitatea de a-şi exercita mandatul. Preşedintele R. Moldova are obligaţia de a desemna un premier interimar din rândul membrilor guvernului integritatea cărora nu a fost afectată", a anunţat judecătorul Victor Popa.

Parlamentarii liberali susţineau că, după demiterea Guvernului, şeful statului trebuia să numească un premier interimar din cadrul Cabinetului de miniştri.

Juristul Teo Cârnaţ consideră decizia de astăzi a CC una istorică. „Este una echidistantă şi legală. Acum preşedintele Nicolae Timofti trebuie să numească o altă candidatură la funcţia de premier. Dacă nu o va face, va fi învinovăţit de uzurparea puterii de stat“, susţine Cârnaţ.

Nicolae Osmochescu, expert în drept constituţional a declarat că are altă părere. „Este o hotărâre a Curţii şi trebuie să te conformezi. Mai consider că preşedintele Nicolae Timofti nu poate să numească în funcţia de prim-ministru niciun ministru, pentru că au fost demişi toţi prin intermediul moţiunii de cenzură“, a comunicat pentru Publika TV Osmochescu.

Anterior, preşedintele Nicolae Timofti a declarat că hotărârile Curţii Constituţionale, la care face referire fracţiunea PL, nu ar mai fi actuale, deoarece între timp a fost modificată Constituţia.

Precizăm că, preşedintele ţării, Nicolae Timofti, l-a desemnat pe liderul PLDM, Vlad Filat, drept candidat la funcţia de prim-ministru.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite