Cornelia Cozonac: Situaţia privind libertatea presei s-a înrăutăţit în ultimii doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia privind libertatea presei s-a înrăutăţit în ultimii doi ani. Aceasta pentru că au fost făcute mai multe modificări la legislaţie în baza cărora jurnaliştii nu mai au acces liber la o serie de informaţii. Opinia a fost exprimată în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Directoarea Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac, spune că după anul 2009 jurnaliştii reuşiseră să obţină o realizare în ceea ce priveşte accesul la informaţie pentru că şi autorităţile au devenit mai deschise, s-au creat mai multe baze de date, s-au digitalizat multe informaţii. 

„În ultimii doi ani, vedem că toate aceste lucruri s-au redus şi am ajuns într-o perioadă mai rea decât a fost pe timpul comuniştilor”, spune directoarea CIJ.

Potrivit ei, nu se poate vorbi despre buna intenţie a guvernanţilor de a face transparentă activitatea lor. „Ei s-au închis, a apărut chichiţa cu protecţia datelor cu caracter personal care este utilizată masiv pentru a îngrădi accesul la informaţie”, afirmă Cornelia Cozonac.

Nicolae Damaschin, membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului, a spus că audiovizualul din Republica Moldova se ciocneşte cu probleme de ordin intern şi de ordin extern. Cele de ordin intern se referă la finanţare, proprietari, content, cota produsului autohton. În ceea ce priveşte problemele de ordin extern, una dintre cele mai importante este securitatea spaţiului informaţional.

Membrul CCA afirmă că una dintre problemele audiovizualului din Republica Moldova constă în faptul că 90% dintre posturile de televiziune nu difuzează suficient produs autohton, aşa cum prevede legislaţia în domeniu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite