Câteva precizări despre traseul politic al lui Iurie Leancă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iurie Leancă, fost vicepreşedinte al PLDM şi fost prim-ministru al Republicii Moldova. FOTO: news.ro.
Iurie Leancă, fost vicepreşedinte al PLDM şi fost prim-ministru al Republicii Moldova. FOTO: news.ro.

Părăsirea PLDM de către Iurie Leancă este o consecinţă directă a traseului pe care s-a înscris partidul în ultimele luni, în special în ceea ce priveşte deschiderea acestuia faţă de colaborarea cu comuniştii în chestiunea formării noului guvern.

Zvonurile că Vlad Filat, preşedintele PLDM, ar fi dorit să scape de cel mai periculos challenger la şefia partidului printr-o înţelegere cu comuniştii ca Leancă să nu fie votat în funcţia de prim-ministru de PLDM şi să existe un motiv pentru a fi înlocuit, par să se confirme. Ele sunt motivul pentru care plecarea lui Leancă din PLDM a avut loc atât de rapid iar discursul lui Leancă a fost unul negativ la adresa foştilor colegi.

De asemenea, Iurie Leancă a comunicat că va înfiinţa o nouă formaţiune politică. Deputatul Eugen Carpov şi-a dat demisia din fracţiunea PLDM şi a anunţat că se va alătura proiectului politic al lui Iurie Leancă. Dar ce ar trebui să facă aceştia pentru ca noul partid să devină unul de succes şi să reuşească să treacă pragul electoral la următoarele alegeri parlamentare? Republica Moldova are experienţa unor scindări de partide care nu au produs rezultate, dar există şi excepţii. Partidul Liberal Reformator, format în 2013 de membrii PL revoltaţi pe „dictatura” lui Mihai Ghimpu, se situează la 1-2% din preferinţele electoratului. PLDM, pe care îl părăseşte Leancă, a fost înfiinţat în 2007 de foşti membri ai PDM. Pe ce cale va merge ipoteticul partid al lui Leancă? Pe cea a PLR sau pe cea a PLDM? Depinde de prestaţia liderilor acestuia.

Liderii noului partid au nevoie de colaborarea unor personalităţi notorii şi, mai ales, necompromise, din lumea afacerilor şi a comunităţii de experţi. De asemenea, sunt necesare discuţii şi negocieri cu alte formaţiuni democratice mici, neparlamentare, în vederea fuziunii. Iurie Leancă ar putea începe chiar cu fostul său coleg de partid din PLDM, Iurie Leancă, Mihai Godea, şi cu formaţiunea acestuia, Partidul Acţiunea Democratică.

Un nume cu mare priză la publicul din Republica Moldova, în special la segmentul electoratului de centru-dreapta spre care s-ar orienta şi potenţialul partid al lui Leancă, este omul de afaceri şi fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza. Acesta a condus executivul de la Chişinău după o perioadă de criză economică de aproape un deceniu, în 1999, şi după o criză financiară care a crescut de peste două ori cotaţiile leului moldovenesc faţă de valutele de referinţă, începută în august 1998 în Rusia. Guvernul lui Ion Sturza a stopat declinul economic şi s-a vehiculat mai apoi că tot el a creat şi condiţiile pentru creşterea economică ulterioară, din timpul guvernării comuniste. Tot lui Ion Sturza îi aparţin şi progresele din acea perioadă în domeniul integrării europene, deoarece Republicii Moldova i s-a oferit posibilitatea să înceapă negocierile pentru asociere, în 1999, conform unei decizii ce urma să fie luată la summitul UE de la Helsinki. Însă lui Ion Sturza nu i s-a dat ocazia să-şi continue mandatul deoarece în noiembrie 1999 el a fost demis printr-un vot parlamentar al PCRM şi al PPCD, condus de Iurie Roşca, în urma acuzaţiilor de corupţie. Din 1999 până acum, Sturza s-a ocupat de afaceri cu succes, atât în Republica Moldova cât şi în România. Popularitatea sa a rămas destul de ridicată în rândurile electoratului. Partidul Liberal Reformator a încercat să-l atragă pe Sturza în politică propunându-i să conducă această formaţiune. Însă omul de afaceri a refuzat, într-un final, propunerile PLR. Având în vedere prestaţia PLR la alegerile parlamentare, nu se poate spune că Sturza e lipsit de intuiţie politică.

Însă în cazul lui Iurie Leancă, altul este raportul de forţe. Leancă este cel mai popular politician din Republica Moldova, în acest moment, iar o eventuală asociere cu el ar putea fi reciproc avantajoasă. Mai ales că Ion Sturza nu a infirmat orice implicare a sa în politică, dând de înţeles că aşteaptă momentul oportun. E posibil ca momentul oportun să fi venit, iar persoana oportună să fie Iurie Leancă.

Nu în ultimul rând, pentru succesul întreprinderii sale, Iurie Leancă trebuie să se gândească la un set de alianţe politice cu alte partide. Având în vedere că partidul său va fi format din foşti membri ai PLDM, locul pe care îl va ocupa acesta va fi în opoziţie faţă de actuala guvernare. Acolo, acesta va da peste PL. Motivul invocat de Leancă pentru ieşirea din PLDM a fost nedorinţa conducerii partidului să includă PL în coaliţia de guvernare. Este de presupus, deci, că principalul aliat al partidului lui Leancă ar putea fi PL. O asemenea manevră ar putea creşte popularitatea partidului, aşa cum aflarea în opoziţie i-a crescut popularitatea Partidului Liberal. Pentru ca aceasta să se întâmple, însă, e nevoie şi de un set corespunzător de mesaje. Mesajul aducător de popularitate va rămâne, pentru ceva timp înainte, anticorupţia. Având în vedere că Leancă a fost prim-ministru în momentul scandalurilor de la BEM şi Aeroportul Internaţional Chişinău, adoptarea mesajului anti-corupţie de formaţiunea sa pare destul de problematică.

Detaliile pot varia, însă scopul general al formaţiunii pare clar: să se substituie cu succes Partidului Liberal-Democrat pe arena politică din Republica Moldova.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite