Băsescu: Viaţa cetăţenilor din UE nu poate apărea în Moldova decât prin unirea cu România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viaţa de tipul celei pe care o duc cetăţenii din Uniunea Europeană nu poate să apară în Republica Moldova decât prin unire cu România şi nu prin intrare în Uniunea Europeană, care nu se poate produce.

Declaraţia aparţine fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, preşedinte de onoare al Partidului Mişcarea Populară (PMP), şi a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, întitulată „Obiectivele Partidului Mişcarea Populară în Parlamentul European şi planul detaliat al acţiunilor europarlamentarilor PMP în ceea ce priveşte relaţia cu Republica Moldova”.

Traian Băsescu a menţionat că România a oferit o sută de milioane de euro pentru a renova şcoli şi grădiniţe, dar şi pentru multe alte proiecte. A fost flexibilizat procesul de redobândire a cetăţeniei române, iar astăzi aproape un milion de cetăţeni români cu acte în regulă sunt aici în Republica Moldova. Potrivit lui, pe când România a reuşit să fructifice oportunităţile oferite de UE, Republica Moldova a eşuat în privinţa atragerii de fonduri pentru îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor ei. Un exemplu ar fi programul de asistenţă macrofinanciară al UE pentru Moldova, prin care în Republica Moldova ar fi trebuit să intre 140 de milioane de euro pentru investiţii în infrastructură, staţii de tratare a apei etc.

Fostul preşedinte al României spune că iniţial asistenţa a fost micşorată cu 40 de milioane de euro, iar apoi a fost suspendată pe fondul preocupărilor legate de statul de drept şi al derapajelor democratice din ţară. Potrivit lui, decizia a fost luată după ce Parlamentul European a adoptat o Rezoluţie critică la adresa Republicii Moldova, prin care s-a spus că a devenit un stat capturat de interese oligarhice. De asemenea, în document se vorbeşte despre anularea alegerilor locale din Chişinău din 2018, precum şi despre dispariţia a unui miliard din sistemul bancar. Potrivit documentului, acordarea asistenţei macrofinanciare Republicii Moldova poate fi decisă numai după alegerile parlamentare din 2019, cu condiţia ca scrutinul să respecte standardele internaţionale consacrate. Conform OSCE, alegerile au avut loc în mod liber şi corect, respectiv asistenţa ar putea fi reluată odată cu numirea Guvernului, lucru care încă nu s-au făcut.

Un alt eşec, spune Traian Băsescu, este Programul operaţional comun România- Republica Moldova 2014-2020, „care are alocată suma de 89,1 milioane de euro, iar absorbţia este zero”. Pentru a sprijini românii din Republica Moldova, cel mai important instrument, în opinia sa, este Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi UE. Şi semnarea acestui document în 2014 a reprezentat împlinirea unui efort de zece ani pe care l-a făcut în calitate de preşedinte al României în Consiliul European. Traian Băsescu a mai spus că, în calitate de europarlamentar va propune la Bruxelles alocarea de fonduri pentru valorificarea oportunităţilor din Acord.

Deputatul Parlamentului României Eugen Tomac, preşedintele PMP, a declarat că, împreună cu colegii parlamentari, a reuşit anul trecut promovarea unei iniţiative în premieră – Legislativul României a adoptat un proiect cu privire la „Autostrada Unirii”, autostrada Târgu Mureş – Iaşi. Potrivit deputatului român, pentru că proiectul se va dezvolta cu sprijin european, se va insista ca în perspectivă să existe premise ca proiectul să fie prelungit de la Iaşi până la Chişinău. „Credem că un asemenea proiect, o autostradă a unirii, finanţat cu resurse de la Uniunea Europeană, este un obiectiv realist pentru care merită să luptăm. Astfel, vom conecta Republica Moldova la Uniunea Europeană şi acest obiectiv va ajuta foarte mult, din punct de vedere economic, Republica Moldova”, a menţionat Eugen Tomac.

Conducerea PMP a îndemnat cetăţenii români din Republica Moldova să iasă la vot duminică, 26 mai, la alegerile pentru Parlamentul European. Politicienii români au mai spus că alegerile europarlamentare sunt importante şi pentru Republica Moldova, pentru că având un număr mare de persoane cu cetăţenie română, viaţa Uniunii Europene începe să influenţeze tot mai mult şi viaţa cetăţenilor români din Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite