Alexandru Tănase: „Comportamentul lui Vlad Filat este mai devastator decât 100 de hotărâri judiciare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Tănase a fost prim-vicepreşedinte al PLDM, înainte de a deveni judecător constituţional
Alexandru Tănase a fost prim-vicepreşedinte al PLDM, înainte de a deveni judecător constituţional

Preşedintele Curţii Constituţionale Alexandru Tănase respinge speculaţiile precum că s-ar fi răzbunat pe fostul său şef de partid, Vlad Filat, prin decizia adoptată luni de instanţa pe care o conduce.

„Hotărârea Curţii a fost adoptată unanim, este bine argumentată, iar denigrarea celor şase judecători este o reacţie firească a lipsei contraargumentelor. Toţi cei şase judecători au dorit să se «răzbune» pe Filat? Tâmpenii“, scrie Alexandru Tănase pe Facebook.

Ba mai mult, el crede că instanţa i-a făcut o favoare lui Vlad Filat.

„Din altă perspectivă, pe termen lung, hotărârea CC poate fi un adevărat colac salvator pentru Vlad Filat. Impactul hotărârii CC a estompat în memoria publică comportamentul jalnic al lui Filat în raport cu cel pe care îl numea cu o lună în urmă «mafiot şi păpuşar», promitea că o să-l bage la puşcărie, dar mai apoi, de dragul menţinerii la putere îi cânta osanale în public. Un astfel de comportament este mai devastator pentru un politician decât 100 de hotărâri judiciare“, adaugă judecătorul.

Curtea Constituţională a decis, luni seara, că Vlad Filat a fost desemnat ilegal de preşedinte în funcţia de premier pe motiv că Guvernul a fost demis printr-o moţiune de cenzură pentru suspiciuni dec corupţie. Liberal-democraţii i-au acuzat pe judecători că au interpretat eronat norma de drept şi au emis o declaraţie politică. Deputatul PLDM, Ion Butmalai, a atras atenţia că Alexandru Tănase face declaraţii politice, contrar statutului său de judecător constituţional. Şi unii analişti politici spun că instanţa şi-a depăşit atribuţiile.

Nu este pentru prima dată când Alexandru Tănase face declaraţii politice, deşi chiar acesta a fost motivul pentru care predecesorul său, Dumitru Pulbere, a fost demis din funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale. Magistratul declarase atunci la un post TV că Parlamentul urma să fie dizolvat, dacă preşedintele nu era ales până pe 28 septembrie. 

De exemplu, într-un interviu pentru radio Europa Liberă, Tănase vorbeşte despre alegeri anticipate şi preşedintele Nicolae Timofti:

„Să nu uităm că preşedintele Republicii Moldova este o figură de compromis. Preşedintele Timofti nu are un partid parlamentar, ceea  ce înseamnă că setul de instrumente, nu legale, dar politice la care mă refer, de care dispune domnul preşedinte Timofti, este unul limitat. El ar putea produce efect doar în cazul în care actorii politici ar acţiona cu respect faţă de instituţia prezidenţială. Cred eu că, în cazul dat, şi instituţia prezidenţială trebuie să înţeleagă această situaţie şi, în acţiunile care le face, să fie foarte prudentă pentru a menţine acel echilibru între actorii politici şi de a adopta mereu decizii în favoarea dezamorsării crizei, dar nu pentru a o acutiza“.

Într-un alt interviu, pentru portalul allmoldova, Alexandru Tănase explica: „Judecătorii nu sunt lipsiţi de dreptul fundamental şi constituţional de libertate la expresie, judecătorii nu sunt lipsiti de dreptul de a se expune asupra situaţiilor care au loc în societate si nu este vorba doar despre un judecător constituţional, ci despre orice judecător din ţară. Eu am examinat practica din alte ţări şi, de exemplu, în Marea Britanie judecătorul nu este lipsit de dreptul de a a-şi spune punctul de vedere. Aceasta nu înseamnă că trebuie să participi la talk-show-uri şi să te tragi cu politicienii de şireturi, dar nici că atunci cand eşti rugat să comentezi o situaţie să refuzi sau să îl lauzi pe cel de la conducere“.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite