Alegerile locale din Republica Moldova, în cheia Kremlinului sau a Bruxellesului? (2)

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pregătirea comunistului Chirtoca pentru bătălia electorală a Chişinăului are rolul de a încurca şi mai mult calculele candidatului PL, Dorin Chirtoacă pentru câştigarea a încă unui mandat de primar de Chişinău.
Pregătirea comunistului Chirtoca pentru bătălia electorală a Chişinăului are rolul de a încurca şi mai mult calculele candidatului PL, Dorin Chirtoacă pentru câştigarea a încă unui mandat de primar de Chişinău.

În faţa acuzaţiilor aduse de mass-media de la Kremlin cu privire la sprijinul financiar oferit cu generozitate de oamenii din anturajul preşedintelui rus Vladimir Putin, liderul PSRM Igor Dodon s-a limitat în a preciza că sunt doar nişte simple dezinformări de presă.

Acest lucru alături de problemele de imagine ale Zenaidei Greceanâi pun în dificultate credibilitatea PSRM în bătălia electorală pentru alegerile locale din iunie şi totodată dă o speranţă PCRM, care ajuns la guvernare pe uşa din dos, îşi poate recalibra electoratul furat de Dodon cu banii murdari ai Moscovei. În acest sens, liderul PCRM, Vladimir Voronin nu a ratat ocazia să o atace voalat pe fostul său premier, Zenaida Greceanâi, aflată astăzi în barca PSRM pentru fotoliul de primar al Chişinăului, despre care a spus sec: „Acolo e totul clar. E una sa stai si sa lucrezi contabila si alta sa conduci oraşul”. Pentru Vladimir Voronin, Greceanâi este o trădătoare pe care nu o va ierta niciodată:Nu o să iert nimănui, niciodată, trădarea. Orice trădare e trădare. Eu nu iert nimic!”. Dincolo de rivalitatea dintre comunişti şi socialişti, bătălia electorală pentru Chişinău va angrena şi forţele pro-europene care vor merge separate, iar acest lucru pentru liberalul Dorin Chirtoacă este un semn prost întrucât în turul al doilea este posibil să piardă din start fără un sprijin solid din partea PLDM şi PDM. În acest sens, liderul PPEM, Iurie Leancă a susţinut că nu-l sprijini pe candidatul PL, Dorin Chirtoacă pentru încă un mandat la primăria Chişinăului întrucât va participa cu candidaţi proprii în bătălia alegerilor locale alături de Partidul „Democraţia Acasă”, condus de Vasile Costiuc, Partidul Acţiunea Democratică, condus de Mihai Godea, şi de artidul Liberal Reformator, al cărui preşedinte este Ion Hadârcă.

image

Zinaida Greceanîi, fost prim-ministru al Republicii Moldova (2008 - 2009), a părăsit în 2011 PCRM şi a aderat la formaţiunea socialiştilor. Candidează pentru funcţia de edil al Chişinăului din partea PSRM FOTO

În zodia sondajelor otrăvite!

Fără a învăţa nimic din campaniile electorale de la Bucureşti, politicienii de la Chişinău se cramponează de un prim sondaj otrăvit în debutul campaniei electorale care nu face să învrăjbească şi mai mult partidele care s-au declarat pro-europene şi implicit electoratul acestora în faţa ofensivei mascate a forţelor pro-moscovite. Potrivit unui sondaj realizat de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova, dacă alegerile locale s-ar desfăşura duminică viitoare, ar merge la vot 45% dintre respondenţi. De asemenea, 39% dintre persoanele intervievate s-ar prezenta la urne, 4% – probabil că nu s-ar prezenta, 4% sunt siguri că nu vor merge la votare şi 8% încă nu s-au decis.

În ceea ce priveşte intenţia de vot, sociologii moldoveni au calculat astfel: PSRM – 17,9%, pentru PCRM – 10,7%, pentru PL  – 10,4%, pentru PLDM – 9,8%, pentru PD – 8,1%,  pentru „Partidul Nostru”– 5,9% şi pentru PPE – 5,1%. Este greu de crezut că PSRM îşi va păstra la finalul campaniei electorale aceleaşi procente în intenţia de vot întrucât candidaţii acestora au probleme serioase de imagine, iar Igor Dodon este încă prins în scandalul banilor murdari oferiţi de Kremlin pentru a fi coloana a cincea în Republica Moldova. Pe de altă parte, acest prim sondaj nu este relevant în ceea ce priveşte rezultatul final al votului de la locale întrucât situaţia politică este volatilă, iar vinovaţii care cu siguranţă vor plăti un preţ în aceste alegeri sunt: PLDM şi PDM.

Filat l-ar vrea pe Urechean edil de Chişinău

Aflat în cădere liberă ca urmare a plecării din partid a fostului premier Iurie Leancă şi implicit a unei guvernări slabe sub patronajul PCRM, liderul PLDM, Vlad Filat, a apelat la soluţia Serafim Urechean pentru a candida la primăria Chişinăului. La rândul său, Vladimir Voronin a sancţionat candidatura lui Urechean, amintind că acesta este unul dintre „cei mai mari corupţioneri ai Chişinăului”. „Urechean nu procedează corect. De la cimitir nu se întoarce nimeni. La cei trebuie lui asta, el a uitat ce a făcut în Chişinău?. El rămâne a fi unul dintre cei mai mari corupţioneri ai Chişinăului. O spun şi poate să mă dea în judecată unde vrea şi la CEDO măcar. O să-i fie foarte greu după tot ce s-a petrecut în Chişinău. El are deja o vârstă şi sănătatea nu-i permite”, a declarat liderul PCRM cu privire la candidatul PLDM, Serafim Urechean.

image

Serafim Urechean este candidatul PLDM la funcţia de primar general al municipiului Chişinău FOTO Alexandru Tarlev

Atacurile lui Voronin la adresa lui Greceanâi şi a lui Urechean nu este decât o strategie ieftină de recuperare a electoratului furat de socialişti în toamna trecută şi implicit o pregătire de lansare a candidatului Vasile Chirtoca. Pregătirea comunistului Chirtoca pentru bătălia electorală a Chişinăului are rolul de a încurca şi mai mult calculele candidatului PL, Dorin Chirtoacă pentru câştigarea a încă unui mandat de primar de Chişinău.

image

Bătălia pentru Chişinău se va da între comunistul Vasile Chirtoca (stânga) şi liberalul Dorin Chirtoacă (actual primar al Chişinăului) FOTO Colaj Adevărul

Pentru moment, bătălia electorală pentru primăria Capitalei moldave pare că se va da între comunistul Vasile Chirtoca şi liberalul Dorin Chirtoacă iar în postura de iepure alergător va fi cel mai probabil Zinaida Greceanâi dacă Moscova va mai investi masiv în campania organizată de PSRM. Este greu de crezut că Moscova nu va încerca să împingă PSRM şi PCRM spre o victorie frăţească în aceste locale pentru a bloca şi mai mult construcţia europeană a Republicii Moldova începută după aprilie 2009 de PLDM, PDM şi PL. În această ecuaţie politico-electorală lipsesc doar proiectele fiindcă nici partidele pro-Vest şi nici PSRM, PCRM nu a par a se detaşa de sloganuri şi implicit de limba de lemn. Viitorul Republicii Moldova se va juca pe 14 iunie când moldovenii trebuie să dea un vot chibzuit spre Vest sau spre Est întrucât cea de-a treia cale lipseşte, iar Bucureştiul nu pare interesat de alegerile locale.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite