Şalaru: Dodon este un simplu executant al ordinului venit de la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministrul al Apărării de la Chişinău, Anatol Şalaru, susţine că preşedintele Igor Dodon este doar un executant al ordinului venit de la Kremlin. În opinia sa, şeful statului va încerca în continuare să blocheze participarea soldaţilor moldoveni la exerciţii militare, atentând astfel la securitatea naţională a statului.

„Din cauza resurselor limitate, o bună parte din pregătirea de luptă a Armatei Naţionale se realizează în cadrul unor astfel de exerciţii bilaterale sau multilaterale. Blocarea de către Igor Dodon a participării la astfel de exerciţii afectează direct pregătirea de lupta a armatei noastre. Igor Dodon pur şi simplu sabotează pregătirea de luptă a Armatei Naţionale. Vina pentru neparticiparea ostaşilor noştri o poartă şi actuala conducere a ministerului”, a declarat Anatol Şalaru într-un interviu pentru Evenimentul Zilei.

Politicianul este de părere că Guvernul nu trebuia să ceară acceptul lui Igor Dodon pentru a participa la exerciţiul militar de la Galaţi, ce urma să aibă loc în perioada 20 februarie - 1 martie, însă participarea a fost interzisă de şeful statului.

„Înainte de a fi demis, eu am obţinut acordul de la preşedintele Nicolae Timofti, iar el a aprobat planul de participare a soldaţilor pe tot anul 2017. Am obţinut din timp acest acord, deoarece eram conştient că Igor Dodon se va opune participării militarilor noştri la exerciţiile externe. Din păcate, pentru a-şi pune un om loial la Ministerul Apărării, Mihai Ghimpu a sacrificat securitatea naţională a Republicii Moldova. Cred că Igor Dodon va continua să se opună participării militarilor noştri la astfel de exerciţii. Sper ca premierul Republicii Moldova să înteleagă efectul negativ al neparticipării noastre la aceste exerciţii şi să-şi asume trimiterea soldaţilor la antrenamentele ce vor avea loc în exteriorul ţării atât la nivel bilateral cât şi multilateral”, a precizat ex-ministrul Apărării.

Amintim că refuzul lui Igor Dodon de a trimite militarii moldoveni la instruire la Galaţi a stârnit o reacţie din partea Ambasadorului SUA şi cel al României la Chişinău. Diplomaţii au solicitat explicaţii preşedintelui ţării şi au catalogat gestul ca fiind neprietenos. În replică, şeful statului a spus că Modlova este independentă şi că nimeni nu trebuie să-i dea lecţii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite