Rusia a introdus taxe vamale la importul a 19 de categorii de mărfuri din Moldova
0Astăzi intră în vigoare decizia adoptată de Guvernul rus privind aplicarea taxelor vamale la importul a zeci de categorii de mărfuri din Moldova, de la vinuri, fructe şi legume până la mobilă.
În hotărârea semnată pe 31 iulie de către premierul rus Dmitri Medvedev şi intrată în vigoare astăzi, 30 august, se arată că mărimea taxelor vamale aplicate la mărfurile moldoveneşti este egală cu cele pentru ţările care nu fac parte din Uniunea Vamală, Moldova fiind inclusă în categoria naţiunilor cele mai favorizate.
Potrivit documentului, pentru 19 categorii de mărfuri din Republica Moldova va fi aplicat acelaşi regim vamal ca şi pentru ţări precum România, Polonia, China, Germania, Estonia, Franţa etc.
Este vorba de carne, legume, fructe, cereale, făină, seminţe de floarea-soarelui, bere, vin, zahăr, conserve din legume şi mobilă. Dacă pentru unele tipuri de mărfuri, cum ar cerealele, făina sau berea, impactul nu va fi semnificativ, pentru altele taxele vor fi o piedică în accesul pe piaţa rusească. În cazul acestor mărfuri era aplicată cota zero, dar de acum încolo acestea vor fi taxate. De exemplu, pentru zahăr taxa vamală standard va fi de 340 de dolari pentru o tonă.
„Asta face ca zahărul moldovenesc să nu fie face competitiv pe această piaţă, iar exportul pe alte pieţe din CSI este destul de problematic“, susţine Alexandr Koss, preşedintele Uniunii producătorilor de zahăr din Moldova (UPZM). Pierderile producătorilor de zahăr au fost estimate la 230 de milioane de lei
Premierul Iurie Leancă a declarat că Rusia nu ar avea niciun motiv să impună unilateral taxe pentru produsele din Republica Moldova. „Nu există niciun motiv de ordin juridic sau comercial care ar face Federaţia Rusă să revizuiască, într-o manieră atât de cardinală, relaţia cu Republica Moldova, din punct de vedere al aranjamentelor comerciale“, a afirmat şeful Executivului.
Anterior, Rusia a interzis importul de vinuri, fructe şi conserve din legume din Republica Moldova, invocând că acestea nu corespund unor norme de calitate, lucru infirmat de autorităţile de la Chişinău şi calificat de oficiali moldoveni şi europeni drept o pedeapsă pentru asocierea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.