Parlicov, despre Legea cu privire la energia electrică: „Fără impact din cauza intereselor obscure ale politicienilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Interconexiunea liniilor de energie electrică dintre Republica Moldova şi România este tergiversată FOTO: Adevărul
Interconexiunea liniilor de energie electrică dintre Republica Moldova şi România este tergiversată FOTO: Adevărul

Legea cu privire la energia electrică în redacţie nouă nu va avea un impact asupra dezvoltării şi modernizării pieţei energiei electrice din Republica Moldova din cauza lipsei de voinţă din partea politicienilor care au interese obscure în acest sector, susţine expertul Victor Parlicov.

Guvernul a aprobat astăzi Legea cu privire la energia electrică în redacţie nouă prezentată de Ministerul Economiei. Autorităţile susţin că prevederile au fost elaborate pentru a transpune directivele europene pentru implementarea Pachetului III Energetic. Noile amendamente definesc rolul, obligaţiile şi responsabilităţile participanţilor la piaţa enegiei electrice pentru a garanta siguranţa aprovizionării cu energie electrică şi buna funcţionare a sistemului electroenergetic. De asemenea, scopul legii este de a elimina obstacolele în calea intrării pe piaţa energiei electrice a noilor participanţi, dar şi dezvoltarea comerţului liber cu energie electrică între statele membre ale Comunităţii Energetice. Autorii prevederilor mai spun că legea va contribui la instituirea unei pieţe de energie electrică concurenţiale, în cadrul căreia consumatorii finali vor putea beneficia de dreptul de a li se furniza energie electrică de un furnizor la alegere, la preţuri negociate şi rezonabile.

Solicitat de Adevărul Moldova, expertul economic din cadrul IDIS „Viitorul”, Victor Parlicov, susţine că legea este una bună şi prevederile au fost elaborate cu expertiza şi suportul experţilor europeni. „Aceasta este doar partea juridică ce ar permite independenţa şi concurenţa pe piaţa energetică şi ar aplica mecanismele de competitivitate pe piaţă. Noi însă putem să adoptăm încă o sută de legi, iar energia nu are cum să vină fără linii de interconectare cu România. Cu partea legislativă, partea juridică, de reglementare noi suntem cu 4-5 ani înaintea infrastructurii”, susţine expertul în energetică.

Victor Parlicov mai spune că legislaţia actuală deja creează toate condiţiile pentru competitivitate pe piaţa energetică, iar această lege vine să creeze condiţii şi mai clare şi să delimiteze şi mai bine rolurile, precum şi să ofere nişte pârghii şi mai puternice Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). „Dacă nu sunt interconexiuni, atunci nu are cum să apară concurenţa. Inginerul poate rezolva toate problemele tehnice, experţii financiari pot rezolva toate problemele financiare. Singura problemă din cauza căreia încă nu avem aceste interconexiuni cu România este lipsa voinţei politicienilor. De unde şi cum credeţi că ar mai apărea aceşti intermediari la Centrala de la Cuciurgan dacă nu ar fi factorii de decizie de la noi care storc bani din asta? O dată cu instalarea liniilor de interconexiune electrică, piaţa ar fi liberă, consumatorii ar putea să încheie contracte directe cu furnizorii din România la preţuri de bursă, ceea ce contravine intereselor obscure ale politicienilor”, a subliniat expertul în energetică.

Referitor la compania „Energokapital”, care intermediază importurile de energie electrică ale Republicii Moldova de la Centrala de la Cuciurgan, premierul Valeriu Streleţ a spus că este la curent cu această situaţie din cauza căreia plătim pentru curent de două ori mai mult. „Noi plătim exagerat pentru energia electrică. Am primit un raport de la serviciile speciale. Este vorba de o firmă înregistrată la Tiraspol, care are doar doi angajaţi. Acum CNA investighează cazul. Pe de altă parte, căutăm alţi furnizori. O soluţie este interconectarea la reţelele din Vest. Dar cât nu avem această interconectare vom încerca să procurăm energie electrică din Federaţia Rusă. Tehnic, acest lucru este posibil. O  alternativă sunt resursele regenerabile. Planificăm ca în 2016 resursele regenerabile să asigure 20 la sută din consumul de energie electrică din Republica Moldova”, a precizat prim-ministrul. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite