De ce gazul românesc nu a trecut Prutul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La 27 august 2014 la Zagarancea, Ungheni a fost o ceremonie de aprindere a unei flăcări simbolice
La 27 august 2014 la Zagarancea, Ungheni a fost o ceremonie de aprindere a unei flăcări simbolice

Începerea livrărilor de gaze din România în Republica Moldova este tergiversată atât din punct de vedere tehnic, cât şi organizatoric, se constată într-o analiză publicată de portalul Mold-Street.com.

La o săptămână după inaugurarea oficială a gazoductului Iaşi-Ungheni, „prima moleculă de gaz” din România aşa-şi nu a intrat în sistemul de transport şi distribuţie a gazelor din Republica Moldova, se menţionează într-o analiză realizată de portalul Mold-Street.com

Când vom primi gaze româneşti

„Din România nu am primit nici-un metru cub de gaze. Doar atât vă pot spune”, ne-a declarat sec Iurie Dolghier, directorul Întreprinderii de Stat Vestmoldtransgaz, creată special de Guvernul Republicii Moldova ca să asigure transportarea gazelor naturale importate prin intermediul conductei Iaşi-Ungheni.

Managerul a refuzat să dezvăluie motivele tergiversării, dar a sugerat să ne adresăm la Guvern. De acolo însă tăcere. Vice-ministrul Economiei Valeriu Triboi, responsabil pentru sectorul energetic nu răspunde la apelurile telefonice, Mariana Botezatu, şefa direcţiei generale securitate şi eficienţă energetică este în concediu, iar restul persoanelor refuză să ofere detalii la acest subiect.

Potrivit unor surse din carul Guvernului, ar exista unele probleme tehnice şi organizatorice, care în curând vor fi soluţionate şi atunci se va începe importul de gaze româneşti. „Aveţi puţină răbdare”, ne-a cerut sursa, fără a preciza un termen oarecare.

Fără licenţă şi fără tarife

În acelaşi timp, Vestmoldtransgaz nu are nici măcar licenţă de activitate pe piaţa gazelor. „La finele lunii august, întreprinderea a depus o cerere pentru eliberarea licenţei care urmează să o examinăm în 15 zile”, a precizat Tatiana Vieru, responsabilă în Departamentul Juridic şi Licenţiere din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Alexandru Mija, şeful Departamentului analize economice şi tarife din cadrul ANRE susţine că întreprinderea ar urma să solicite şi stabilirea unor tarife pentru transportul gazelor. „Deocamdată au fost şi s-au interesat ce documente şi calcule urmează să prezinte pentru ca Agenţia să poată stabili tariful”, a spus Alexandru Mija.

În acelaşi timp Vestmoldtransgaz are de rezolvat şi alte probleme. De exemplu trebuie să facă angajări de personal, care să poată administra atât segmentul de 11 kilometri de gazoduct de pe teritoriul Moldovei, cât şi staţia de măsurare. Din cauză că Guvernul a întârziat cu câteva luni cu decizia de fondare a companiei, şi mai ales din cauza lipsei de specialişti, în următoarele două luni staţia de măsurare va fi gestionată de specialişti din România.

În plus nu a fost soluţionată o altă chestiune importantă, cea a accesului la consumatori. Or, în raionul Ungheni, care va beneficia de gazele din România, consumatorii sunt deserviţi de întreprinderea Ungheni-Gaz din cadrul Moldovagaz, care cu siguranţă nu va accepta să piardă clienţii.

Textul integral al analizei îl puteţi citi aici.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite