De ce benzinăriile din Găgăuzia vând carburanţi fără a avea licenţă de la ANRE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O cauză penală intentată pentru evaziune fiscală în proporţii considerabile la o reţea de benzinării din UTA Găgăuzia a scos la iveală faptul că majoritatea companiilor petroliere din autonomie activează fără licenţe

Procuratura Generală a iniţiat la finele săptămânii trecute o cauză penală pe faptul evaziunii fiscale în proporţii considerabile în privinţa firmei Fortress SRL, care gestionează reţeaua de benzinării Conan, pe teritoriul UTA Găgăuzia şi în raioanele învecinate.

Percheziţii la nouă benzinării

La nouă benzinării ale companiei au fost efectuate percheziţii, autorizate de judecătorul de instrucţie, în urmă cărora s-a stabilit că produsele petroliere se vindeau fără bonuri de casă şi fără reflectarea acestora în evidenţa contabilă a întreprinderii.
„Acest fapt a fost confirmat prin stabilirea tichetelor de motorină, eliberate de firma respectivă, cu amprenta ştampilei unei persoane juridice a cărei conturi bancare sunt blocate de mai mult timp“, se spune într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale.

Totodată, procurorii şi ofiţerii MAI au constatat că firma comercializează produse petroliere fără acte de provenienţă, iar la maşinile de casă şi control ar fi fost adaptate şi instalate „imprimante fiscale ale unor mecanisme de recodificare a bandei fiscale, ce permit utilizatorului să modifice, să blocheze sau să anuleze din memorie datele informatice privind vânzările efectuate“.

Percheziţiile au provocat un mic scandal politic în Găgăuzia, din cauză că Ilia Uzun, proprietarul benzinăriilor, este deputat în Adunarea Populară şi a fost unul dintre susţinătorii referendumurilor din regiune. Vineri, 14 martie, la benzinăria din Comrat a venit, practic, întreaga conducere a UTA Găgăuzia, în frunte cu başcanul Mihail Formuzal şi preşedintele Adunării Populare.

"E o răfuială politică!"

„Nu pot califica această operaţiune altfel decât răfuială politică. Au venit 92 de persoane înarmate, care au început să verifice totul. Cu uşurinţă puteau plasa şi nişte droguri, ca să mă acuze şi de alte încălcări. Au mai fost cu controale şi acum câteva luni, dar nu au găsit nimic“, se revoltă Ilia Uzun, proprietarul şi administratorul companiei Fortress SRL.

În acelaşi timp, firma sa nu deţine de licenţă de comercializare a produselor petroliere eliberată de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), aşa cum prevede legislaţia.

„Nici nu am nevoie. Avem licenţă eliberată de autorităţile de la Comrat. Activăm în baza legislaţiei locale“, susţine Ilia Uzun.

Specialiştii spun că aşa-zisa licenţă este, de fapt, o autorizare tehnică eliberată de filiala din Comrat a Serviciului de Standardizare. Cazul Fortress nu este unic. Şi restul benzinăriilor din Găgăuzia, cu excepţia celor ce sunt administrate de companii din Chişinău, nu deţin licenţe de activitate pentru benzinării şi, respectiv, nu achită în bugetul de stat nici taxa anuală stabilită de lege.

Practică vicioasă, veche de cel puţin un deceniu

Pe pagina web a ANRE apar doar două firme din UTA Găgăuzia care deţin licenţe de activitate la importul de produse petroliere şi niciuna care ar avea dreptul de comercializare. Surse din cadrul ANRE spun că autoritatea a sesizat în repetate rânduri Fiscul, SIS-ul şi alte instituţii despre faptul că zeci de benzinării activează fără documente legale eliberate la Chişinău, dar nu se iau măsuri. Problema e veche de un deceniu, dar se pare că unora le convenea o astfel de situaţie.

O investigaţie jurnalistică realizată în anul 2005 a arătat că astfel de practici au existat şi la importul de produse petroliere, iar o firmă din Găgăuzia era chiar al treilea importator ca mărime de gaz lichefiat în Republica Moldova, fără a deţine o licenţă. Aceste practici au fost stopate în 2005 la insistenţa ANRE.

De notat că toate companiile achită o taxă de 26.000 de lei pentru licenţă anuală pentru o benzinărie amplasată în oraşe şi pe traseele naţionale şi 13.000 de lei în cazul staţiilor PECO din sate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite